Nagyvilág

Prágában írják alá az új amerikai-orosz START-szerződést

Csehország beleegyezését adta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország államfői Prágában írhassák alá az új START-szerződést.

“Azzal a kéréssel kerestek meg bennünket, amelyet mint szövetségesek megkonzultáltunk az amerikai féllel, hogy a tárgyalások befejezése után lehetséges-e a START-szerződés aláírása nálunk. Beleegyezésünket megadtuk” – jelentette ki Filip Kanda, a cseh külügyminisztérium szóvivője szerdán Prágában. Hozzátette: az aláírás dátumát nem rögzítették, minthogy a tárgyalások még nem fejeződtek be. A cseh sajtó szerint az aláírásra várhatóan április elején kerül sor, egy évvel azután, hogy az amerikai elnök Prágában ismertette az atomfegyverek nélküli világról szóló elképzeléseit.

Jirí Benes, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa újságíróknak azt is elmondta, hogy Prágát az amerikaiak kérték fel az aláírási ceremónia megrendezésére.

Az Egyesült Államok prágai nagykövetsége a külügyminisztériumi információkat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni.

A nukleáris biztonságról szóló, 1991-ben aláírt amerikai-orosz START-szerződés december 5-én lejárt. Már akkor napvilágot láttak olyan találgatások, hogy az új dokumentumot – amelyről még folynak a tárgyalások – a cseh fővárosban írnák alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik