Nagyvilág

A “Vaskancellár” nem enged: az IMF segíthet Görögországon

Megegyezés körvonalazódik Görögország megsegítése ügyében a küszöbön álló európai uniós csúcskonferencia előtt.

A megegyezésről értesült szerdai német lapok a Vasladynek nevezett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnökhöz hasonlítva a német kancellárt “Vaskancellárnak” keresztelték el.

A szóban forgó értesülések szerint ugyanis nem Angela Merkel engedett az európai bizottsági elnök, José Manuel Barroso és a többiek, Athén elsősorban uniós megsegítését sürgető nyomásának, hanem Nicolas Sarkozy – továbbá több más állam- és kormányfő – adta be derekát, amikor beleegyeztek abba, hogy a Görögországnak szánt pénzügyi segély mechanizmusába bevonják a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is. A német kancellár koncepcióját állítólag a leghatározottabban immár a francia elnök támogatja, akit Merkel teljes mértékben a maga oldalára állított.

Berlini vélekedések szerint mindez nagy sikert jelentene a belpolitikai téren igencsak szorongatott helyzetbe került a német kancellárnak. Merkel ugyanis kezdettől fogva állást foglalt a valutaalap bevonása mellett, ugyanakkor a közvetlen uniós segítséget a leghatározottabban elutasította, azt hangoztatva, hogy egy tagállam adósságainak átvállalása az érvényben lévő európai uniós jogszabályokba ütközik.

A szerdai német kommentárok megerősítették azokat a korábbi értesüléseket, hogy a közvetlen uniós segítséget a német kancellár mindenekelőtt belpolitikai okokból utasítja el. A tavaly novemberben hatalomba lépett koalíciós kormány tekintélye ugyanis mélyponton van, májusban pedig kulcsfontosságú tartományi parlamenti választásokat rendeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik