Nagyvilág

Netanjahu: Jeruzsálem nem telep

Izraelnek joga van építkezni Jeruzsálemben, hiszen "a város nem egy telep" - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli kormányfő ezt a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC washingtoni tanácskozásán mondta.

Netanjahu arról beszélt: a zsidók 3000 évvel ezelőtt is építkeztek és ma is építkeznek Jeruzsálemben, “Jeruzsálem nem telep, ez a fővárosunk”. Utalt arra, hogy az 1600 lakás bejelentett építése Ramat Slómó negyedben legkorábban három év múlva kezdődik el.

Az izraeli kormányfő állásfoglalása éles ellentétben áll azzal, amit Hillary Clinton amerikai külügyminiszter néhány órával korábban mondott ugyancsak az AIPAC-konferencián. Felszólalásában jogosnak nevezte, hogy az Obama-kormány élesen bírálta Izraelt, amiért az a közel-keleti békefolyamatot veszélyeztetve a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatását tervezi.

Clinton kijelentette, hogy az Egyesült Államok Izrael iránti támogatása “szilárd, megingathatatlan, tartós és örök”, ugyanakkor megállapította: az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében.

Az Egyesült Államok és a palesztinok “telepépítésnek” bélyegzik, hogy Izrael lakásokat épít zsidóknak Kelet-Jeruzsálemben. Az Izrael által az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő államuk fővárosának szánják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik