Nagyvilág

Megszorítások Portugáliában is

Csökkentik az állami kiadásokat, elhalasztják a beruházásokat, és értékesítik az állami tulajdon egy részét Portugáliában, amelynek kormánya hétfőn gazdasági megszorító csomagot jelentett be.

A Görögországhoz hasonlóan kidolgozott intézkedés-csomaggal a portugál kormány szeretné az államháztartás hiányát a GDP-hez, vagyis a nemzeti össztermékhez viszonyítva a jelenlegi 9,3
százalékról, 2,8 százalékra csökkenteni 2013-ig.

A tervek szerint a megszorító csomagban szereplő adóemelés csak a gazdagokat érinti majd Portugáliában. A gazdaságjavító intézkedések részeként jelentősen csökkenteni akarják az állami kiadásokat. Ennek érdekében befagyasztanák a közalkalmazottak bérét – ami ellen a múlt héten több tízezren tiltakoztak Portugáliában. A munkabeszüntetés idejére a sztrájkolók bezárták az iskolákat és kórházakat is. A portugál kormány a bérek befagyasztásán kívül azt is tervezi, hogy átlagban minden két távozó közalkalmazott helyére csak egyet vesznek fel a továbbiakban. Ezen kívül szigorúbb szabályokat vezetnének be a korengedményes nyugdíjazásokra is.

Portugáliában 2008-ban még csak a GDP 2,8 százalékát tette ki az államháztartás hiánya. De a szám egy év alatt, tavalyra 9,3 százalékra növekedett, a portugál kormány szerint a gazdaságélénkítő intézkedések miatt, amelyeket a globális gazdasági válság tett szükségessé.

Portugália kormánya szerint a megszorító csomagot, vagyis a gazdasági növekedést célzó, és 2010-től 2013-ig tervezett programot hamarosan bemutatják áttekintésre az Európai Bizottságnak. De a portugál pénzügyminiszter, Fernando Teixera dos Santos szerint a tervet először még meg kell vitatni Portugáliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik