Nagyvilág

Rendőri szigorítás Kelet-Jeruzsálemben

Izrael megnövelte hétfőn Kelet-Jeruzsálemben szolgálatot teljesítő rendőreinek számát, és megszigorította a közbiztonsági intézkedéseket a Templomhegyen, a Mecsetek terének környékén.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák az esetleges újabb erőszakos palesztin tüntetéseket – jelentették be hivatalosan.

Vasárnap palesztinok kővel dobálták meg a turistákat a Mecsetek terén, mert az a hír terjedt el köztük, hogy zsidó szélsőségesek akarnak oda behatolni. A kődobálásnak az izraeli rendőrség vetett véget.

Hétfőtől nem mehetnek be a térre az ötven év alatti muzulmán férfiak – közölte hétfőn egy rendőrségi szóvivő.

A Templomhegy oldalában található Siratófal felügyeletével megbízott Smúél Rabinovics rabbi a palesztinok között elterjedt hírre reagálva kijelentette a katonai rádióban, hogy a zsidó vallási jog tiltja a belépést a Templomhegyre, de “nem is akarja senki megszentségteleníteni” a helyet.

Elképzelhető, hogy a palesztinok között a Mecsetek terével kapcsolatos szóbeszéd a ciszjordániai szent helyek körüli konfliktus hatására alakult ki. Az izraeli kormány egy héttel ezelőtt felvette nemzeti örökségi helyeinek listájára a hebroni Pátriárkák sírját és a betlehemi Ráhel sírját. A palesztinok tiltakozása mellett ez széles körű nemzetközi tiltakozást is kiváltott, és Hebronban palesztinok összecsaptak izraeli katonákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik