Nagyvilág

Civilek ellen indított légi csapást a NATO

Az utóbbi idők egyik legnagyobb katonai baklövését követte el a NATO, amikor tévedésből nőkre és gyermekekre támadt a dél-afganisztáni Uruzganban. A tartományban teljes a káosz, miután az őket felügyelő holland kormány a hétvégén megbukott az afganisztáni jelenlét miatt kialakult koalíciós vitában.

A tálibok ellen indított NATO-offenzíva hatékonyságára és a déli tartományok jövőjére is árnyékot vet a hétvégén történt katonai tévedés. A tévedésből indított NATO-légitámadásban legkevesebb 27 civil meghalt, 12-en pedig megsebesültek A halálos áldozatok között négy nő és egy gyerek is van. Közleményében az afgán a minisztertanács élesen elítélte és igazolhatatlannak minősítette a csapást. A NATO elismerte, hogy tévedésből civilek halálát okozta.

Stanley McChrystal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka mély fájdalmát és részvétét fejezte ki Hamid Karzai afgán elnöknek “ártatlan életek ilyen tragikus elvesztése” miatt. A januárban bejelentett új afganisztáni stratégia keretében korábban McChrystal “az ellenség megsemmisítése helyett a lakosság védelmét” helyezte a középpontba. Karzai pedig legutóbb éppen szombaton figyelmeztette az afgán és a nemzetközi haderőt, hogy kímélje meg a civileket.

Nem veszik jó néven a távozást

A holland csapatok távozási szándéka már 2009 év végén világos volt. A tartomány kormányzója, Asadullah Hamdam akkor lapunknak úgy nyilatkozott: ” Uruzgan érdeke, hogy a holland kontigens minél tovább maradjon a tartományban, utak építéséről és a lakosság védelméről van szó, nem akarjuk, hogy befejezetlen projecteket hagyjanak maguk után”. A kormányzó szerint a lakosság NATO-ba vetett bizalmának és a biztonsági helyzetnek sem tenne jót, ha “vákuum” keletkezne a térségben.

A tájékoztatás szerint a NATO repülőgépei három autót vettek célba vasárnap reggel Uruzgán tartományban. Az hitték, hogy a járműveken tálib lázadók utaznak. Később azonban kiderült, hogy a kocsikban csak civilek voltak – közölte a katonai szövetség. Az ügyben az afgán kormány és a NATO is vizsgálatot indított.

Asadullah Hamdam aggódva figyeli, hogy a szövetségesek csomagolnak (fotó: Fogas Krisztina)

Asadullah Hamdam aggódva figyeli, hogy a szövetségesek csomagolnak (fotó: Fogas Krisztina)

A tartomány jövője bizonytalan, mivel a holland kormány a hétvégén
összeomlott, mert nem tudtak megegyezni az afganisztáni misszió
jövőjét illetően. A konfliktust az okozta, hogy a Munkapárt ragaszkodott hozzá, hogy fejezzék be az afganisztáni küldetést, míg Balkenende és pártja létszám csökkentése mellett hajlott a hosszabbításra, amire Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hivatalos levélben kérte őket.

A holland csapatoknak eredetileg 2008-ban kellett volna távozniuk Uruzgan tartományból, akkor azonban további két évre meghosszabbították a küldetést, mivel a NATO-tagországok közül nem volt jelentkező a tartomány “átvételére”. Az Uruzganban állomásozó hollandok mellett a Kandahart felügyelő kanadaiak is jelezték, hogy nem folytatják tovább az afganisztáni missziót. A két déli tartomány kulcsfontosságú a NATO afganisztáni tevékenysége szempontjából, többek között itt található ugyanis a tálibok fellegvára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik