Nagyvilág

Sokba lesz Moszkvának Ukrajna barátsága

Ukrajnában, elemzők szerint, Viktor Juscsenko őrült korszaka után Viktor Janukovics személyében olyan ember ül az államfői bársonyszékbe, aki Moszkva iránt barátságos, józan és képes megállapodni, de az eddigi ingerforrások helyett most újak vannak kilátásban.

A Kommerszant című orosz lapban az ukrajnai elnökválasztás eredményét értékelő kommentátor szerint Moszkvának mostantól még nehezebb is lehet a dolga, mint eddig, mert könnyen lehet, hogy Kijev barátságáért fizetni kell, hiszen Janukovicsnak pénzre van szüksége választási ígéretei teljesítéséhez.

Az orosz-ukrán kapcsolatok az orosz-belorusz viszonyhoz hasonlóvá válhatnak, de Moszkva számára sokkal kényelmetlenebb változatban. Belorussziában ugyanis Aljakszandr Lukasenka elnök egy személyben tud döntéseket hozni, Janukovicsnak pedig a Moszkvával folytatott alkudozásban minden lépését alaposan meg kell fontolnia, nehogy a Kremllel való összeesküvéssel, vagy a “nyugati út” mint fejlesztési stratégia feladásával gyanúsítsák. Ebben a helyzetben Moszkva nem követelhet sokat a “baráti elnöktől”, hogy ne tegye ki támadásoknak.

Ki mit kaphat?

“Egyszóval világos, hogy mit adhatunk Ukrajnának, de nem világos, mit kaphatunk tőle, s erre csak egy Ukrajnára vonatkozó új politika kialakításával lehet válaszolni, amely nem a posztszovjet barátságok erkölcsileg elavult modelljéből indul ki, hanem a saját nemzeti érdekekből, de tiszteletben tartja a szomszédok nemzeti érdekeit is” – írta a szerző.

Janukovics, a drága barát? (Galéria!)

Janukovics, a drága barát? (Galéria!)

A lap ugyanakkor címoldalas írásban elemezte, hogy Janukovics újra fel szándékozik vetni az Ukrajnán áthaladó gázvezeték-rendszer konzorciummá alakítását, mégpedig egyenlő arányban osztozva Nyugat-Európával és Oroszországgal, ami a Kommerszant szerint lehetővé tenné, hogy a Gazprom letegyen az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékek építésének tervéről, hiszen főleg a Déli Áramlat fő célja az Európába irányuló gázszállítások megoldása Ukrajnát elkerülő útvonalon. A lap hozzátette azonban, hogy az ukrán javaslatok már nem egyszer a semmibe vesztek, ezért Moszkva most fontolgatja, mit válaszoljon a felvetésre.

Megegyezés születhet

A Moszkovszkij Komszomolec című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a különbség Janukovics és Timosenko eredménye között kritikusan csekély, ilyen esetekben szokták bírósági úton megtámadni a választások eredményét, ahogy ez most meg is történt. Bizonyosra vehető, hogy az új elnök elismerése lassú és meglehetősen fájdalmas folyamat lesz.

A lap által megkérdezett politológusok azonban úgy vélték, nem ismétlődnek meg a 2004-ben történtek. Várhatóan kompromisszum születik, amennyiben Timosenko pártja hagyja, hogy Janukovics letegye a hivatali esküt, Janukovics pedig jobb időkre halasztja Timosenko lemondását a kormányfői tisztségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik