Nagyvilág

Egymásnak estek a vajdasági politikusok

Kizárással is végződhet az a fegyelmi eljárás, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége kezdeményezett a párt tiszteletbeli elnöke, Kasza József, és a legfőbb vezető testület, a Tanács korábbi elnöke, Bunyik Zoltán ellen.

Mint Pásztor István pártelnök a keddi Magyar Szónak (Újvidék) elmondta, a párt fegyelmi bizottságának kell megállapítania, hogy azok a feltételezések, amelyek alapján elindult az eljárás, igazak-e, vagy sem, s utána a fegyelmi szabályzattal összhangban meg kell hoznia a döntését, amely akár a pártból való kizárás is lehet. A testület várhatóan még ezen a héten elvégzi munkáját.

A VMSZ elnöksége Kasza József és Bunyik Zoltán utóbbi időben megjelent sajtónyilatkozatait összeegyeztethetetlennek tartja a VMSZ-tagokra vonatkozó kötelezettségekkel, s ezért kezdeményezte az eljárást. Pásztor István is megerősítette, hogy véleménye szerint a két ember kijelentései károsak a párt szempontjából, de a vajdasági magyar közösség érdekeit illetően is hátrányosak.

Komoly ellentétek

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a két politikus és a pártvezetés között már hosszabb ideje komoly ellentét feszül. Bunyik Zoltán a múlt év májusában mondott le a Tanács elnökének tisztéről, miután – mint mondta – sok fontos kérdésben sorozatosan egyedül maradt véleményével a vezető testületekben. Azóta minden politikai tevékenységét felfüggesztette.

Kasza József és Bunyik Zoltán a közelmúltban élesen bírálta a VMSZ vezetését, mert az úgy döntött, hogy a párt parlamenti képviselői ne szavazzák meg az általuk egyébként támogatott szerb demokratikus kormánykoalíció költségvetési tervezetét. A belgrádi törvényhozásnak ennek ellenére a múlt év végén sikerült elfogadnia a törvényt.

Hibákat rótt fel

Ezt követte a kormánykoalíciót irányító Demokrata Párt január közepi visszavágása: Szabadkán erősen megnyirbálták a VMSZ-nek a város vezetésében elfoglalt pozicióit, mire a párt kivonult a helyi koalícióból.

A tiszteletbeli elnök élesen bírálta a párt magatartását. A Magyar Szónak úgy nyilatkozott, hogy helytelen volt a kivonulás a szabadkai városvezetésből, ám az alapvető hiba Belgrádban történt. Miért volt szüksége a VMSZ-nek arra, hogy a költségvetés ellen szavazzon akkor, amikor ez az ország 20 év után elindul Európa felé, az államelnök viszi a papírt Európába, hogy csatlakozni akarunk a világ fejlettebb feléhez? – kérdezte, hozzátéve: a kisebbségi pártnak nincs erkölcsi joga ahhoz, hogy belső válságot okozzon a parlamentben, s ha ezért megorrolnak rá, az természetes reakció.

Kasza József közölte: részt vesz a fegyelmi eljárásban, bár annak a híre nem ér annyit, hogy bármit hozzáfűzzön.
Bunyik Zoltán a Magyar Szónak kifejtette: megalapozatlan állítás, hogy súlyos kárt okozott a VMSZ-nek és a magyarságnak. A VMSZ Tanácsának egykori elnöke szerint nyilvánvaló, hogy a párt berkein belül gondok vannak, ennek folyományaként most megkezdődött a felelősség áthárítása és a bűnbak keresése.

“Olyan irányba terelik a dolgokat, hogy ne a párt döntéshozói legyenek a hibásak, hanem azok, akik a téves döntésekre rámutattak” – mondta a volt politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik