Külföld

Lemondott a litván külügyminiszter

admin
admin

2010. 01. 21. 12:01

Lemondott Vygaudas Usackas litván külügyminiszter csütörtökön miután vitába keveredett az államfővel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönei, valamint a Fehéroroszországhoz fűződő viszony miatt.

Egy parlamenti vizsgálat feltárta, hogy a litván titkosszolgálat 2002 és 2004 között segített a CIA-nak abban, hogy titkos börtönöket működtessen a balti országban.

Usackas azt állította, hogy a létesítményeket soha nem használták terrorizmussal gyanúsítottak vallatási céljára.

Dalia Grybauskaite államfő megkérdőjelezte az állítás valóságtartalmát.

A két politikus összekülönbözött külpolitikai kérdésekben is.

Usackas keményebb fellépést hirdetett Fehéroroszországgal és tekintélyelvű vezetőjével, Aljakszandr Lukasenkával szemben.

A külügyminiszter menesztését Dalia Grybauskaite államfő kezdeményezte. Az elnök szerdán javasolta Andrius Kubilius kormányfőnek, hogy mentse fel tisztségéből a külügyi tárca vezetőjét.

Linas Valsis elnöki szóvivő azt mondta, hogy az államfő nem tartja lehetségesnek a távlati együttműködést a külügyminiszterrel, mert már nem bízik benne.

Grybauskaite nem tartja megengedhetőnek, hogy a miniszter saját külpolitikát folytasson úgy, hogy nem egyeztet az ország elnökével.

Usackas csütörtökön újságíróknak kijelentette: azt követően döntött távozásáról, hogy mérlegelte a kialakult körülményeket, és figyelembe vette a kormány, az államfő és a parlament lépéseit a válság rendezése érdekében.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.