Nagyvilág

Haiti árvákat fogad be az USA

Az Egyesült Államok ideiglenesen befogadja és szükség szerinti ellátásban részesíti a földrengésben elárvult haiti gyerekeket, de bevándorlási politikája nem változik a haiti lakosokkal szemben, visszafordítja a menedékkérőket.

Az Egyesült Államok ideiglenesen megkönnyíti a földrengésben elárvult haiti gyerekek örökbefogadását, de bevándorlási politikája nem változik a haiti lakosokkal szemben, visszafordítja a menedékkérőket.

Az örökbefogadási eljárás megkönnyítéséről Janet Napolitano belbiztonsági miniszter nyilatkozott helyi idő szerint hétfőn kiadott közleményében. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok fő célja a haiti családok újraegyesítése, de emberiességi alapon és minden esetet külön megvizsgálva enyhébb feltételekkel hagyja jóvá olyan árvák örökbefogadását, akikről a port-au-prince-i kormány már igazolta, hogy örökbe fogadhatók külföldön, és örökbefogadásuk egy amerikai család által már folyamatban van.

Fosztogatók csapnak össze egymással Port-au-Prince üzleti negyedében (fotó: MTI/EPA)

Fosztogatók csapnak össze egymással Port-au-Prince üzleti negyedében (fotó: MTI/EPA)

A feltételek enyhítése annyit jelent: ahhoz, hogy az illető árvát az Egyesült Államokba utaztassák, nem kell megvárni a gyermek minden haiti hivatalos dokumentumának kiállítását.
Az Egyesült Államokban menedékért folyamodó haitiakkal szemben azonban egyáltalán nem enyhítik a bevándorlási szabályokat. Néhány kivétellel mindenkit visszafordítanak – közölte a minisztérium szóvivője.

Az amerikai hatóságok arra számítanak, hogy a haiti lakosok a katasztrofális körülmények miatt tömegesen próbálnak meg hajón eljutni az Egyesült Államokba. Egyelőre nem tapasztalható ilyen jelenség, de felkészülnek rá.

Ennek keretében más menekülttáborba költöztetnek több száz embert a legnagyobb dél-floridai táborból. Menekülteket ideiglenesen elszállásolni a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai haditengerészeti bázison is tudnak. Ezen a bázison van a terroristagyanús személyek amerikai börtöntábora is, de távol attól a helytől, ahova a menekülteket befogadnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik