Nagyvilág

Öngyilkos merénylők támadtak az elnöki palotára

Öngyilkos merénylőkkel indítottak támadásokat muzulmán szélsőséges tálibok hétfőn az afgán főváros, Kabul központjában az elnöki palota és a minisztériumok ellen, a térségben heves robbanások és gépfegyverropogás hallatszott, legkevesebb 13 ember megsebesült.

Négy öngyilkos merénylő meghalt, kettő akkor, amikor működésbe hozta a pokolgépet, kettőt az afgán biztonsági erők öltek meg – közölte a belügyminisztérium. Ahmad Farid, az egészségügy-minisztérium szóvivője szerint a támadásokban tizenhárman sebesültek meg, köztük több civil. A sebesülteket kórházba szállították.

A tálibok szóvivője, Zabiullah Mudzsahid azt mondta, hogy támadásaikkal az elnöki palotát, a pénzügy-, a bányászati- és az igazságügy-minisztériumot, valamint a központi bankot vették célba. Hozzátette, hogy húsz öngyilkos merénylőjük hatolt be a területre, s ott most is harcban állnak. Állítása szerint az egyik merénylő az elnöki palota bejáratánál hozta működésbe a testére szerelt robbanóövet.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Kabul biztonsági helyzete aggasztó, a tálibok az utóbbi időben számos, jól szervezett támadást intéztek a főváros ellen. A BBC-nek nyilatkozó Richard Holdbrooke, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja szerint a mostani merénylet “nem meglepő, a tálibok elszánt és kegyetlen emberek.”

A harcok kezdete után más helyszínen is volt robbanás. Az afgán televízió képeket mutatott egy lángban álló bevásárlóközpontról, amelyet a tálibok támadtak meg, és az afgán biztonsági erők körbevettek.

FN-riport

Afganisztánban készült riportsorozatunkat itt olvashatja.

Füst gomolygott egy másik bevásárlóközpontnál is, ott a hadsereg mesterlövészei foglaltak el állásokat, hogy felvegyék a harcot. A tévében bemutattak egy kiégett autót, amelyben emberi maradványok látszódtak. Kabul belvárosi utcáit az afgán biztonsági erők lezárták, a terület levegője lőporfüsttel telítődött.

A NATO-erők szóvivője azt közölte, hogy a rendőrség legalább két fegyveres felkelőt megölt egy bevásárlóközpontnál, miután az épületet átfésülték. A tálibok támadása a központi, számos hivatalt magába foglaló biztonsági övezetre összpontosult. A szóvivő hangoztatta, hogy segítik az afgánokat a terület biztosításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik