Nagyvilág

Szavazatot árulnak interneten Ukrajnában

Interneten lehet szavazatokat vásárolni az ukrán választási kampány során. Egy voksért átlag 110 dollárt kérnek.

Ukrajnában külön honlapot hoztak létre a voksok áruba bocsátására. Vevő egyelőre nem akadt, de a honlap létrehozói és az eladók várnak rájuk. Eddig 1050-en kívánták pénzzé tenni állampolgári jogukat, átlagosan 869 hrivnyáért (mintegy 110 dollárért), az átlagkereset egyharmadáért.

Ukrajnában hagyományai vannak a választási trükközésnek. Az egyik legismertebb módszer korábban a „kékcédulás” szavazás volt, amikor a szavazók – gyakran szervezetten – lakóhelytől távoli szavazásra feljogosító igazolásokkal járták a vidéket, arra szavazva, „akire kellett”. Helyi sajátosság volt a 2002-es parlamenti választásokon a „klónozás”: azonos névvel több jelöltet is indítottak egy választókerületben, a választópolgár eligazodását nehezítendő.

A tömeges csalások miatt megismételt választási fordulóban Viktor Juscsenko győzelmével végződött 2004-es elnökválasztás sem volt híján technikai újdonságoknak: a központi választási bizottság szerverére rákapcsolt „titkos szerveren” figyelték a szavazatok összesítését. A volt szovjet térségben ismeretes bűvös szó, az „adminreszursz” (adminisztratív forrás), most sem hiányzik a kampányszótárból: legutóbb az ellenzéki Régiók Pártja vádolta meg Viktor Juscsenko elnököt és Julija Timosenko miniszterelnököt azzal, hogy „adminisztratív forrásokból” pénzeli választási kampányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik