Nagyvilág

Saját pártjában bírálják Angela Merkelt

Saját pártjának négy vezető politikusa példátlan támadást indított Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ellen erélytelennek tartott vezetési stílusáért, illetve amiatt, hogy kerül mindenfajta konfrontációt a koalíciós partner liberálisokkal.

Négy németországi tartomány, Hessen, Szászország, Türingia és Brandenburg kereszténydemokrata parlamenti frakciójának vezetői a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapban közzétett nyílt levelükben élesen bírálták a kancellár-pártelnök választási stratégiáját is.

A négy tartományi vezető egyenesen azt a vádat fogalmazta meg, hogy a konzervatív párt győzelme a szeptember végi választásokon nem Merkel stratégiájának, hanem kizárólag a szerencsének volt köszönhető.

A kancellár minden konfrontációt kerülő kampány-, illetve vezetési stílusa hozzájárult ugyan saját népszerűségének növeléséhez, gyengítette azonban a párt arculatát – vélekedtek a nyílt levélben a konzervatív politikusok, akik ezzel magyarázták, hogy a szeptemberi választások eredményeként a CDU a szavazatok mindössze 33,8 százalékát szerezte meg, ami a CDU eddigi legrosszabb választási szereplése volt.

Hasonlóan éles és nyílt bírálatot eddig még nem fogalmaztak meg a novemberben immár második hivatali időszakát kezdő kancellár ellen.

A nyílt levél néhány nappal azelőtt jelent meg, hogy a kereszténydemokrata párt elnöksége értékelni kívánja a legutóbbi választási szereplést, továbbá a korábbi nagykoalíciót felváltó konzervatív-liberális kormányzati szövetség hivatalba lépése óta eltelt időszakot.

Mindezzel egy időben tették közzé Berlinben azt a felmérést, amelyből kitűnt: az állampolgárok több mint 60 százaléka azon a véleményen van, hogy a koalíció rendkívül rossz rajtot vett. A megkérdezettek 81 százaléka szerint új kormányprogramra lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik