Nagyvilág

Sarkvidéki fagyban didereg Európa

Sarkvidékivé kezdenek válni az időjárási körülmények Angliában, ahol ismét budapesti járatokat is törölni kellett, s megint elromlott egy Eurostar expresszvonat a Csatorna-alagútban. Németországban szintén csikorgó hideg van.

Anglia középső és déli vidékein – ahol előző nap fél méteres hó esett – csütörtök reggel mínusz 18 fokot mértek, ami 20 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásos hajnali hőmérsékletnél.

Az antarktiszi körülményeknek köszönhetően szerda reggel óta több mint 25 ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül, mintegy tízezer iskolát pedig bezártak – írja a BBC.

Előrejelzések szeritn a szigetországban egyre hidegebb is lesz; a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben. Az utóbbi évek legnagyobb havazása szerdán érte el Anglia déli részét és előre láthatólag még legalább egy hétig tart az ítéletidő.

Nagy-Britannia útjainak többsége kihalt, aki teheti, nem indul útnak (fotó: MTI/EPA)

Nagy-Britannia útjainak többsége kihalt, aki teheti, nem indul útnak (fotó: MTI/EPA)

Járattörlések

A londoni Gatwick repülőtérre közlekedő csütörtök délelőtti Malév-járatot ismét törölték. A Malévot is képviselő londoni ügynökségnél elmondták: az előző napi járattörlések miatt “számos utas” a repülőtéren töltötte az éjszakát. Az illetékes szerint csütörtökön megpróbálnak egy menetrenden kívüli járatot beiktatni a Londonban maradt budapesti utasok elszállítására, de ez “egyelőre nem garantált”.(MTI)

Sarkvidéki hidegben fagyoskodik Németország is, a meteorológusok a következő napokra sem jósolnak enyhülést. Sőt, az időjárási előrejelzések szerint a fagyon kívül hókáosz is fenyeget. Az elmúlt év utolsó és az új esztendő első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés, de a rendkívüli hideg jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon sok a közlekedési baleset, a fagy miatt késnek a vonatok, és fennakadások voltak a légi közlekedésben.

Szerbia nagy részén hó nélkül ünnepelték csütörtökön az ortodox karácsonyt – az országnak már csak a hegyes vidékeit borítja fehér takaró, máshol mindenütt elolvadt a pár napja leesett hó. Az ország nagy részén plusz 10 Celsius fok körül van a nappali legmagasabb hőmérséklet, s a meteorológusok további melegedést jósolnak. Bár két hete még jó fél méter hó zúdult le, s a múlt hét végén is volt egy erős havazás, újabbra legalább a jövő hét közepéig nem kell számítani.

A korábbi nagy hó hirtelen olvadása ugyanakkor országszerte felduzzasztotta a folyókat, megnövelve az árvízveszélyt. A Duna áradása miatt feltörő belvíz már több házat elöntött a Belgrádtól északra lévő Zimonyban (Zemun) és Pancsován (Pancevo).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik