Nagyvilág

Kínozták az újságírónőt Szomáliában

A szomáliai fogságból szerdán kiszabadult kanadai újságírónő azt állította egy tévének adott telefonos interjújában, hogy elrablói - "magukat szabadságharcosoknak nevező bűnözők" - verték és kínozták őt.

Szomáliában 15 hónap fogság után szabadult ki két szabadúszó újságíró, a kanadai Amanda Lindhout és az ausztrál Nigel Brennan, miután váltságíjat fizettek értük – jelentették különböző források.

Az emberrablók képviselőjének állítása szerint Lindhoutért és fotósáért egymillió dollárt kaptak. A két kiszabadult túsz szerdán egy mogadishui szállodában pihent, az országot csütörtökön szándékoztak elhagyni. Elengedésük érdekében egy parlamenti képviselő járt közben.

Lindhout a CTV kanadai közszolgálati televíziónak Mogadishuból nyilatkozva elmondta: fogsága végig úgy telt el, hogy a nap 24 órájában ülnie kellett egy helyiség sarkában a földön. “Időnként vertek, kínoztak” – mondta. Úgy próbálta megőrizni lelkierejét, hogy családjára gondolt, és álmodozott otthonáról.

A két tudósító menekülttáborokat keresett föl 2008 augusztusában, amikor helyi tolmácsukkal együtt elrabolták őket. A tolmács januárban nyerte vissza szabadságát. Szomáliában jelenleg több mint 200 külföldi van emberrablók, kalózok fogságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik