Külföld

Európa fenntartással szereti Obamát

admin
admin

2009. 11. 02. 18:07

Európa még szereti Obamát, de már megjelentek a kétkedés hangjai, a transzatlanti kapcsolatok egén ismét felhők gyülekeznek - írta a The New York Times elemzője hétfőn.

Barack Obama egy évvel ezelőtti amerikai elnökké választása a legtöbb európai számára szerfelett jó hírnek számított. Azt jelentette ugyanis, hogy véget ér a Bush-kormány egyoldalú, a szövetségesek véleményét figyelmen kívül hagyó nemzetközi magatartása.

Kilenc hónappal Obama beiktatása után azonban repedések mutatkoznak a transzatlanti viszonyban. Európa és Amerika, legalábbis részben, megint nincs egymással összhangban Afganisztán, a Közel-Kelet, továbbá Irán és a légkör védelménwk kérdésében.

Sok európai úgy látja, Obama nem szakított kellő határozottsággal a Bush-kormány sok kérdésben nekik nem tetsző irányvonalával, Amerikában viszont többen úgy vélik, Európa passzívan, lényegi segítségnyújtás nélkül szemléli, amint Obama olyan nehéz kérdések megoldásával küzd, mint Afganisztán vagy a guantánamói fogolytábor bezárása.

Ezek a kérdések nyilván napirenden lesznek a kedden Washingtonban kezdődő USA-EU találkozón, amelyen Obama is részt vesz. Obama továbbra is népszerű a régi kontinensen, de már érződik egyfajta kimondatlan elégedetlenség. Az újság egy vezető európai tisztviselőt idézett név nélkül, aki veszélyesnek tartja ezt az ellentétet; Amerika azt hiszi, Európa nem akar segíteni, Európa pedig úgy érzi, Amerika naiv, és keveset tesz.

Afganisztán kapcsán egy másik európai tisztviselő amerikai show-nak nevezte a multilateralizmusról és a tálibok elleni harcban megnyilvánuló európai katonai és egyéb szerepvállalásról szóló szónoklatokat. Szerinte az történik, hogy Európa kivár, azt lesve, milyen stratégiát választ majd Washington.

Irán ügyében Európa, különösen Franciaország aggódik: Obama esetleg feláldozza azt a célt, hogy – mint azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is követeli – Teherán mondjon le az urándúsításról, cserébe a regionális és kétoldalú kérdésekről Teheránnal folytatandó széles körű párbeszédért.

A The New York Times szerint az európai országok eddig nem igyekeztek segíteni Obamának céljai elérésében; például csak néhány guantánamói foglyot fogadnak be, és nem sietnek segíteni Afganisztánban sem. Az újság a washingtoni Brookings Intézet kutatóinak friss tanulmányából idéz, amely szerint Európa az amerikai hegemónia évtizedei után káros illúziókat táplál a transzatlanti viszonyt illetően. Európa szolgálatkészséggel vegyes túlzó tiszteletet mutat Amerika iránt, amelynek viszont erős partnerekre van szüksége abban a világban, amelyben már nincs irányító szerepe, és rohamosan veszíti el érdeklődését egy olyan Európa iránt, amely nem egységes, még saját stratégiai érdekeit sem tudja megfogalmazni és megvalósítani.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.