Nagyvilág

Terroristasejtet buktattak le Ukrajnában

Az ukrán rendőrség három férfit tartóztatott le, és robbanóanyagok, detonátorok és a szélsőséges iszlámot népszerűsítő propagandaanyagok rejtekhelyeire bukkant - közölte hétfőn Jurij Lucenko belügyminiszter.

Lucenko szerint a férfiak, akik a Krím félszigetről származó ukrán állampolgárok, a gyanú szerint az egyiptomi eredetű és Észak-Afrikában tevékenykedő at-Takfir val-Hidzsra nevű csoporthoz tartoznak. A számos országban betiltott szélsőséges mozgalom hálózata a Krími félszigeten terjeszkedik – mondta a miniszter újságíróknak.

Ukrajna függetlenségének kikiáltása óta több százezer krími tatár tért vissza a félszigetre, ahonnan Joszif Sztálin szovjet diktátor parancsára 1944-ben tömegesen Közép-Ázsiába telepítették ki őket.

Lucenko közlése szerint az ukrán hatóságok fellépése az iszlamisták ellen kapcsolatba hozható azzal a küzdelemmel, amelyet Üzbegisztánban folytatnak a betiltott Hizb-ut-Tahrir közép-ázsiai iszlamista csoport és más hasonló szerveződések ellen. Ezeknek a csoportoknak számos támogatója próbál más országokban, például Ukrajnában menedéket találni – jegyezte meg a miniszter.

A Hizb-ut-Tahrir célja az egész világra kiterjedő iszlám kalifátus létrehozása békés eszközökkel. 1991-ben, a Szovjetunió összeomlása után vetette meg a lábát több volt szovjet tagköztársaságban. Oroszországban és Közép-Ázsia országaiban betiltott szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik