Nagyvilág

Saját tárgyalását bojkottálná Karadzic

Nem megy el saját tárgyalására Radovan Karadzic, ha valóban megtartják hétfőn. A volt szerb vezető azért bojkottálja a hágai eljárást, mert állítása szerint nem hagyták felkészülni – írja a New York Times.

Karadzicsot tizenegy pontban vádolják, többek között a boszniai háborúban véghezvitt népirtással. A vezető, aki maga látja el védelmét, azt állítja, nem tudta elolvasni a közel egymillió oldalas dossziét, amely a tárgyaláshoz szükséges iratokat tartalmazza. A hágai törvényszék „legnagyobb, legösszetettebb, legfontosabb és legérzékenyebb ügye” tehát felkészülés nélkül kezdődne el – fogalmaz a bíróságnak írt hatoldalas levelében.

Az első tárgyalás hétfőn lenne, és a bíróság szerint semmi akadálya, hogy megtartsák: kijelölhetnek egy ügyvédet a vádlott mellé, az első két napon ráadásul nem is kell, hogy jelen legyen, hiszen a vádbeszédek hangzanak majd el. Mindenesetre elképzelhető, hogy hétfőn bejelentik a folyamat egy-két hónapos elhalasztását -írja a New York Times.

Karadzic már többször kérte a tárgyalás elhalasztását, arra hivatkozva, hogy el akarják lehetetleníteni a rengeteg dokumentummal, amelyet nincs ideje elolvasni. Hága eddig visszautasította a kérelmeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik