Nagyvilág

Közel-Kelet Obamától reméli a békét

A palesztin hatóság reményét fejezte ki pénteken, hogy a Nobel-békedíj elnyerése arra ösztönzi majd Barack Obama amerikai elnököt, hogy megsokszorozza erőfeszítéseit a közel-keleti békéért.

A kitüntetés felelősséget ró Obamára, hogy elkötelezze magát a világbéke megteremtése mellett – mondta Gaszan Hatíb palesztin szóvivő Rámalláhban. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló is üdvözölte Obama kitüntetését és reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnöknek sikerül elérnie “az izraeli kivonulást az 1967-es határok mögé, illetve az önálló palesztin állam megteremtését Jeruzsálem fővárossal”.

Gázában viszont az Iszlám Dzsihád vezetője elítélte az oslói Nobel-békedíj Bizottság döntését, és úgy vélte: Obama kitüntetése azt jelzi, hogy politikai díjról van szó, amelynek odaítéléséről nem érték és erkölcs alapján határoznak.
A Hamász radikális palesztin szervezet szerint túl korai volt Obamának Nobel-békedíjat ítélni, mert az elnöknek “még sokat kell tennie azért, hogy a kitüntetést megérdemelje”.

Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója úgy reált: nem tud mondani senkit, aki Obamánál jobban megérdemelte volna a Nobel-békedíjat.
Hamid Karzai afgán elnök szintén úgy vélekedett, hogy Barack Obama “jó választás” volt a Nobel-békedíjra. Az afganisztáni tálibok ugyanakkor elítélő nyilatkozatot adtak ki.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik tanácsadója szerint a Nobel békedíj odaítélésének hozzá kell járulnia ahhoz, hogy megszűnjön az igazságtalanság a világban.

Állam- és kormányfők gratuláltak Obamának

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményében üdvözölte Obama kitüntetését. A Nobel-békedíj Bizottság döntése “azt a reményt tükrözi, amelyet az amerikai elnök élesztett fel egy atomfegyvermentes világ iránt” – közölte Barroso.

Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő is az elsők között üdvözölte Obama kitüntetését.

A zimbabwei miniszterelnök, Morgan Tsvangirai, akit az idei díj egyik esélyeseként tartották számon, örömmel gratulált Obamának. A Nelson Mandela Alapítvány ugyancsak üdvözölte a kitüntetést. “Bízunk benne, hogy a Nobel-békedíj megerősíti az elkötelezettséget a világ legerősebb hatalmának vezetőjében a béke elősegítése és a szegénység felszámolása mellett” – állt az alapítvány közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik