Nagyvilág

Férfi prostikhoz járt a francia miniszter

Frédéric Mitterrand, francia kulturális miniszter távozhat posztjáról, miután ellenzéki politikusok előásták önéletrajzi ihletésű könyvét, melyben a fiatal prostituált fiúk iránti érdeklődését ecseteli.

A néhai francia elnök,
Francois Mitterand unokaöccse még 2005-ben publikálta La Mauvaise Vie (Rossz Élet) című könyvét, mely a kritikusok elismerését elnyerte ugyan, ám a francia politikai elit botrányosnak és sokkolónak tartja. A kulturális miniszter önéletrajzi művében nyíltan vall vonzalmáról a fiatal férfi prostituáltakhoz, leírja bordélyházi élményeit, „ahol élvezettel fizetett szolgáltatásaikért, annak ellenére, hogy tisztában volt a szexuális kereskedelem mocskos viszonyaival”. Rászoktam, hogy fizetek értük. A fiatalok, mondhatni rabszolgák piaca izgalomban tartott… a zsenge és egyben elérhető fiúk bősége, mintha a paradicsomba repített volna”- írja, részletesen bemutatva, hogyan mutatják be portékájukat a thaiföldi és indonéz bordélyházak a nyugati turistáknak.

Frédéric Mitterrand Polanski egyik legelszántabb védelmezőjeként hívta fel magára a figyelmet. Amikor a harminc éve Franciaországban élő rendezőt Zürichben őrizetbe vették az Amerikában kiadott elfogatóparancs alapján, erősen bírálta az Államokat. “Ismerjük a nagylelkű Egyesült Államokat, amit szeretünk, ám létezik egy félelmes arca is, amit most mutatott meg”- mondta.

Az ellenzék ezután hozta nyilvánosságra a könyv piszkos részleteit, hétfő este élő televíziós adásban olvasott fel belőle részleteket Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjének lánya. “A kulturális miniszter nem elég, hogy megvédett egy 13 éves lány megerőszakolásával vádolt rendezőt, írt egy könyvet, amiben bevallja, hogy kihasználta a szexuális turizmus által nyújtott előnyöket. Utóbbit egyszerűen sokkolónak tartom”- közölte a szocialisták szóvivője. Mindkét ellenzéki párt a miniszter lemondását tartja kívánatosnak „Franciaország morális tisztességének helyreállítása érdekében”.

Az eset kínos helyzetbe hozta Nicolas Sarkozy államfőt, aki a politikai nyitottság jegyében bízta meg a homoszexualitását nyíltan vállaló Mitterand-ot a kulturális tárca teendőivel. Az önéletrajzot megjelenésekor, mint félig valós, félig álmodott történetet mutatták be. Kérdés, hogy a három hónapja hivatalban lévő miniszter erre, vagyis a szexuális turizmust taglaló részletek fiktív voltára hivatkozik-e pozíciója védelmében- írja a The Independent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik