Nagyvilág

A magyarok nem mennek Szlovákiába

Tragédiáról beszélnek a szlovák szállodások, miután 40 százalékkal csökkent a magyar turisták száma. Az idegenforgalomból élő szlovák vállalkozók szerint a válság és az erős euró mellett a két ország közötti feszültség is az okok között szerepel.

52 ezerről 32 ezerre csökkent Szlovákiában a magyar turisták száma – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap. Az adatok szerint télen is a megszokottnál jóval kevesebb magyar síelt Szlovákiában.

„A nyár siralmas volt. Azok közé a szállodák közé tartozunk, ahol a magyar turisták mindig túlnyomó többségben voltak. Júliusban és augusztusban feleannyi magyar foglalt nálunk szobát, mint egy évvel korábban” – mondta Adam Karlovic, egy alacsony-tátrai szálloda tulajdonosa.

Év elején a gyenge forint és az erős euró, majd a gazdasági válság nyirbálta meg a Szlovákiába látogató magyarok számát, később pedig a pattanásig feszült szlovák–magyar viszony.

„Mondjon bárki bármit, ez is hatással van a magyarokra. Ki menne olyan helyre nyaralni, ahol szüntelenül a magyarellenesség a fő téma? Mi a sok magyar vendég miatt magyarul tudó alkalmazottakat vettünk fel, és az évek során szlovák alkalmazottaink is megtanulták magyarul a fontosabb kifejezéseket. Azért járt ide sok magyar, mert jól érezték magukat. Most viszont nem jönnek” – mondta az Új Szónak Karlovic.

A Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség a magyar turistakártyában bízik. Árengedményekkel próbálja elérni, hogy a magyar turisták itt töltsék téli szabadságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik