Nagyvilág

A cseh elnök még nem szignózta a lisszaboni szerződést

Václav Klaus megerősítette, hogy csak azután dönt a lisszaboni szerződés cseh ratifikációs okmányának aláírásáról, miután az alkotmánybíróság megvizsgálta a dokumentummal kapcsolatos újabb két beadványt - derült ki abból a levélből, amelyet a cseh államfő Alena Gajduskovának, a szenátus alelnökének írt.

A levelet Klaus csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján.
“Az Ön kollégáinak egy csoportja május 12-én fordult hozzám azzal, hogy panaszt terveznek benyújtani az alkotmánybírósághoz. Megkértek, hogy halasszam el a jogszabály aláírását, s várjam meg az alkotmánybírák álláspontját. Kérésüknek eleget tettem, ellenkező esetben megfosztanám őket törvényes jogaiktól” – írta Gajduskovának Klaus.

A szenátus alelnöke levelében azt kérdezte az államfőtől, mi az oka annak, hogy kivár az okmány aláírásával.

A lisszaboni szerződést tavasszal hagyta jóvá a cseh parlament két háza, de a köztársasági elnök egyelőre nem írta alá. A Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány szenátora ugyanis úgy véli, hogy a dokumentum ellentétes a cseh alkotmánnyal, s ezért panasszal kívánnak élni az alkotmánybíróságnál. A panasz benyújtását szeptember 29-re jelezték.

A taláros testület állásfoglalására vár egy másik panasz is, amely a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban elfogadott, a kormány kötelezettségeit érintő törvény megvizsgálását kéri.

Klaus közismerten nem híve az Európai Unió szorosabb integrációjának, s nem rejti véka alá, hogy a lisszaboni szerződést egykönnyen nem írja alá. Az elnököt az sem zavarja, hogy emiatt személyét éles hazai és külföldi bírálatok érik. A lisszaboni szerződést az EU 27 tagállama közül már csak három nem fogadta el – Lengyelország, Csehország és Írország -, Németországban Horst Köhler államfő jelezte, hogy pénteken kívánja lezárni a ratifikációs folyamatot.

Írországban október 2-án újabb népszavazásra kerül sor, miután az első voksoláson a lakosság elutasította a dokumentumot. Megfigyelők szerint várható, hogy most az igenlő szavazatok lesznek többségben. A lengyel elnök jelezte: amint az írek igent mondanak, ő is aláírja a szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik