Nagyvilág

Visszaestek a konzervatívok Németországban

Pontosan négy héttel az országos parlamenti választások előtt Németország három tartományában rendeztek helyi törvényhozási választásokat. A szavazás ily módon az utolsó erőfelmérést jelentette az országos megmérettetés közeledtével.

Visszaestek a konzervatívok, csekély mértékben előretörtek a szociáldemokraták, valósággal szárnyalt az ellenzéki Baloldal pártja és folytatták korábbi jó szereplésüket az ugyancsak ellenzéki liberálisok is. Így összegezhetők a vasárnapi német tartományi parlamenti választások eredményei.

A Saar-vidéken és Türingiában az eddig egyedül kormányzó konzervatív CDU elveszítette eddigi abszolút többségét. A konzervatívok egyedül Szászországban őrizték meg korábbi pozícióikat. Türingiában a konzervatív visszaeséssel szemben csekély mértékben előretörtek a szociáldemokraták. Rendkívül jól szerepelt a Baloldal pártja a nyugati Saar-vidék tartományban.

A tartományi választások másik fő nyertese a Baloldal mellett a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) volt, amely mindhárom tartományban jelentősen javított korábbi pozícióin.

Vasárnap este azonnal megkezdődtek a koalíciós találgatások. Egyelőre csak az bizonyos, hogy mindhárom tartományban valószínűleg új összetételű kormány alakul. A konzervatívok választási kudarca ellenére mind Dieter Althaus türingiai, mind Peter Müller saar-vidéki konzervatív miniszterelnök bejelentette, hogy hatalmon kíván maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik