Nagyvilág

Csecsenek robbantottak az orosz erőműnél

Csecsen harcosok azt állítják, hogy ők okozták egy pokolgépes robbantással a szibériai Szajan-Susenszki vízi erőmű hétfőn bekövetkezett katasztrófáját, amelyben valószínűleg több mint hetven ember vesztette életét. Pénteken egyébként Putyin is a helyszínre látogatott.

“Allah dicsőségére, augusztus 17-én erőfeszítéseink révén egy felforgató műveletet hajtottak végre a Hakaszföldön, a Szajan-Susenszki vízi erőmű duzzasztógátjánál” – olvasható abban a levélben, amelyet a magát Mártírok Zászlóaljának nevező csoport tett fel egy csecsen lázadók által működtetett web-oldalra.

Orosz szakértők korábban gondatlanságból bekövetkezett szerencsétlenségre gyanakodtak, Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere pedig egy csütörtökön közölt nyilatkozatában egyelőre érthetetlennek nevezte a baleset okát, sőt természetét is.

Putyin is odalátogatott

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pénteken a Szajan-Susenszki vízerőműben tájékozódott a hétfőn bekövetkezett katasztrófáról, annak várható kihatásairól és a romeltakarítási munkálatokról.

Időközben egyre több áldozatot találnak meg, ahogy szivattyúzzák ki a vizet a romba döntött és elárasztott gépteremből: péntek reggeli hivatalos közlés szerint a megtalált halálos áldozatok száma 26, további 49 személyt még keresnek.
Putyin egyebek között utasítást adott arra, hogy a két illetékes főhatóság – az energetikai minisztérium és a RosGidro – hat héten belül dolgozza ki az erőmű helyreállításának tervét, lehetőség szerint a legújabb technológiákra támaszkodva, és egyebek között arra, hogy az illetékes főhatóságok gondoskodjanak a szibériai hőerőművek szénellátásának javításáról.

A helyszínen tartott értekezleten a kormányfő az utóbbi idők egyik legsúlyosabb katasztrófájának minősítette a történteket, s elrendelte az összes szibériai erőmű alapos átvizsgálását.
Korábban Dmitrij Medvegyev államfő már rendelkezett általában az oroszországi erőművek ellenőrzéséről, és hangsúlyozta, hogy túlságosan laza a munkafegyelem, Putyin pedig kormánybizottságot hozott létre a baleseti következmények felszámolására, illetve annak ellenőrzésére.

Új tervet kért

Putyin arról is döntött, hogy szeptember 10-ig készüljön terv az állami szabályozás esetleges bevezetéséről az energiapiac érintett részén.

A Szajan-Susenszki erőmű a hétfői katasztrófáig a felhasznált áram mintegy 2,5 százalékát termelte meg a piac számára, s kiesése nyomán a térségben a szabadpiaci árak jelentősen megemelkedtek. Bár még így is jóval csekélyebbek az urali és az Oroszország európai részén érvényes áraknál, emelkedésük jelentősen rontja a térségbeli ipar rentabilitását.

Hivatalosan még nem tudják az okát

A katasztrófa okai továbbra sem világosak. A Komszomolszkaja Pravda című lapnak egy, az építmények szilárdságának kutatásával foglalkozó intézet szakértője elmondta: a szovjet energetika jelképének számító Szajan-Susenszki erőművet úgy építették meg, hogy műszakilag nem voltak felkészülve rá – nem csak az orosz szakemberek, hanem a külföldiek sem -, egyszerűen nem tudták kiszámolni a szükséges adatokat, s különféle közelítő módszerekkel dolgoztak.

Előzőleg már megépült a krasznojarszki és a bratszki vízi erőmű, amelyeknél a gát 124 méter magas. A Szajan-Susenszki erőmű, ahol a gát magassága közel 250 méter, Lenin, az 1917-es forradalom vezére születésének 100. évfordulója alkalmából épült. A pontos számítások csak 2003-ban készültek el, de az erőmű részben már 30 éve működik – mondta az illető, aki ennek ellenére határozottan állította: a gát kibírja a maximális megterhelést is, a szakadás veszélye nem áll fenn.

A kutató feltételezése szerint alighanem az egyik turbinából szakadt ki egy nagyobb alkatrész anyagkifáradás miatt, s ez okozta a katasztrófát.

A Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap pénteki számában Hakaszföld kormányfője elmondta: az erőmű kiesése csökkentette a környező üzemek termelését is, a környékbeli hőerőműveket nem lehet évekig csúcsra járatni, s a helyi önkormányzati bevételek mindezek miatt annyira lecsökkennek, hogy egész Szibéria mintegy kómába esik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik