Nagyvilág

Obama szeptemberre ígéri béketervét

Az amerikai elnök a jövő hónapban akarja nyilvánosságra hozni saját közel-keleti béketervét - jelentették be kedden Washingtonban, miután Barack Obama találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.

Obama arról tájékoztatta Mubarakot, hogy szeptemberben, az ENSZ-Közgyűlés ülésszakának megnyitója alkalmából akarja bemutatni a béketervét – mondta Mubarak szóvivője.

Barack Obama az egyiptomi elnökkel tárgyalt a Fehér Házban, majd tudósítók kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy ez egy “jó irányba tett gesztus”, s ezért az arab államokat is arra kérte, hogy tegyenek hasonló gesztust Izrael felé. Hoszni Mubaraknak köszönetet mondott, hogy segít neki a béketárgyalások újraindításában.

Egy izraeli kormányzati forrás kedden közölte, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök – Washington kérésének megfelelően – hajlandó időlegesen fékezni az építkezéseket a ciszjordániai zsidó telepeken azzal, hogy a jövő év elejéig nem ad ki újabb építési tendereket. Izrael elfogadna egy ilyen intézkedést – mondták e források, hozzátéve, hogy az építés- és lakásügyi minisztérium de facto már hónapok óta szünetelteti az ajánlatkéréseket.

Obama és Mubarak három hónap alatt most találkozott harmadszor. Az egyiptomi elnök utoljára 2004-ben járt Washingtonban, mert nézeteltérései támadtak George Bush előző elnökkel, aki a demokrácia terjesztésére helyezte a hangsúlyt, s eközben Egyiptomot bírálatok érték. Most kijelentette, hogy Obama Kairóban, júniusban elmondott beszéde félresöpört minden kétséget az Egyesült Államok és a muzulmán világ kapcsolatait illetően.

Obama külpolitikai programjának egyik fő pontja a közel-keleti helyzet rendezése. Kedden közölte Mubarakkal, hogy szeptemberben, az ENSZ-Közgyűlés ülésszakának megnyitása alkalmával akarja bejelenteni saját béketervét. A mérsékelt arab államokat arra kéri, hogy tegyenek olyan lépéseket, amelyek Izraelt arra késztetik, hogy befagyassza telepítési terveit a megszállt területeken.

Mubarak elismerte, hogy “jó irányba mozognak”, de azt mondta, hogy az arab államok csak akkor vállalnak aktívabb szerepet, ha az izraeliek és a palesztinok elkezdték a közvetlen tárgyalást egymással. Az arab államok egyelőre húzódoznak az olyan gesztusok megtételétől, mint az átrepülési engedély megadása az izraeli polgári repülőgépeknek, vagy annak engedélyezése, hogy Izrael érdekképviseleti irodákat nyithasson a fővárosaikban, más államok nagykövetségén.

Washingtonba indulása előtt Mubarak azt mondta egy interjúban, hogy az arab államok akkor ismerik el Izraelt és rendezik a kapcsolatokat a zsidó állammal, mihelyst megvalósul az igazságos és átfogó közel-keleti béke, de előbb nem. Az amerikai fővárosban kijelentette: az izraelieknek “el kell felejteniük az átmeneti megoldásokat vagy ideiglenes határokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik