Nagyvilág

Megtalálták az Arctic Sea-t

Megtalálták az Arctic Sea teherhajót, amely orosz legénységével majdnem három hete tűnt el - jelentette hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek Anatolij Szergyukov védelmi miniszter.

Közlése szerint a legénység tagjai élnek, egészségesek, és a Ladnij orosz hadihajóra szállították át őket azonosítás, illetve a történtek tisztázása céljából. Szergyukov úgy vélte, még hétfőn este részleteket tud majd közölni a rejtélyes támadás(ok)ról.

A máltai zászló alatt közlekedő, finn tulajdonban lévő, s rejtélyes körülmények között, még európai vizeken eltűnt hajóra a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre bukkantak rá.

Az Arctic Sea a hivatalos adatok szerint mintegy kétmillió dollár értékű fát szállított: július 22-én indult egy finnországi kikötőből Algirba, s július 24-én, még európai vizeken támadták meg maszkokat viselő emberek. Július 29-én a 15 fős orosz legénység még egyszer jelentkezett, majd a hajó eltűnt. Dmitrij Medvegyev orosz elnök akkor úgy rendelkezett, hogy az Atlanti-óceánon tartózkodó minden orosz hadihajó induljon az Arctic Sea keresésére, és e vonatkozásban az orosz fél együttműködést alakított ki a NATO-val is.

Azóta titokzatos dolgok történtek a teherhajóval: augusztus 15-én leadta koordinátáit, de aztán nyomban újra megszakadt vele a kapcsolat, s az Arctic Sea eltűnt. A finn hatóságok a minap közölték, hogy az állítólagos kalózok váltságdíjat követelnek, a hajóért, nevezetesen másfél millió dollárt.

Ugyancsak finn hatóságok hétfőn azt is bejelentették: nem felelnek meg a valóságnak azok a híresztelések, amelyek szerint az Arctic Sea fedélzetén nukleáris rakomány lett volna.

Miközben a hajót hol a Gibraltári-szorosban, hol a Zöld-foki-szigeteknél vélték látni – ez utóbbit cáfolta az ottani orosz nagykövet -, a legkülönfélébb feltételezések láttak napvilágot arról, hogy mi történhetett vele, illetve hogy milyen rakományt szállíthatott, amely felkeltette a kalózok figyelmét. Több forrás is felvetette, hogy az Arctic Sea esetleg a farakomány mellett fegyvereket is szállíthatott valamely afrikai országba. A The Sun című brit lapban egy szakértő azt is felvetette, hogy a hajó elrablása talán “a kelet-európai maffia – észtek, oroszok, litvánok – műve”, de érvekkel nem támasztotta alá feltételezését.

A 4706 tonnás Arctic Sea teherhajót – eredeti nevén Ohotszkoje – 1991-ben bocsátották vízre, s a Solchart Arhangelsk Ltd vállalat üzemelteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik