Nagyvilág

SS-találkozó Észtországban

Csaknem fél ezren vettek részt vasárnap az észtországi Sinimaeben a 20. észt SS-hadosztály találkozóján a 65 évvel ezelőtti hadműveletekre emlékezve. A hatóságok több antifasiszta ellentüntetőt őrizetbe vettek.

A náci Németország oldalán harcoló észt veteránok hagyományos összejövetelén a Sinimae hegyeiben 1944 nyarán az előrenyomuló szovjet csapatokkal vívott elkeseredett harcokra emlékeztek. A rendezvény felvonulással kezdődött – harci SS-lobogókkal. A résztvevők fekete ingben, s országuk zászlószíneinek megfelelő nyakkendőben meneteltek. SS-veteránok érkeztek Lettországból, Litvániából, Ausztriából és Dániából is.

A helyi hatóságok üdvözölték a megemlékezést, s Trivimi Velliste volt észt külügyminiszter, parlamenti képviselő „második felszabadító háborúnak” nevezte az észtek részvételét a második világháborúban, továbbá emlékmű felállítását sürgette a résztvevőknek. Az SS-veteránok gyűlésén támogatták azt a kezdeményezést, hogy az észt kormány nyilvánítsa „történelmi jelentőségű hellyé” Sillamaét és a német haderő által kiépített védelmi vonalat.

Az SS-gyűlés ellen tüntetők közül vasárnap hét – a Postimees című észt napilap honlapja szerint csak öt – embert vett őrizetbe az észt rendőrség „a közrend megzavarása, engedély nélkül tartott gyűlés címén”. A letartóztatottak között van a főként oroszajkú észtországi lakosokat tömörítő „Éjjeli őrjárat” ellenzéki szervezet egyik vezetője is. A néhány aktivista a náci koncentrációs táborok rabruhájához hasonló öltözéket viselt, s mindössze két plakátot emelt magasba: az egyik szerint „Az önök ellenállása minden nap újabb ártatlan áldozatok életét követelte a koncentrációs táborokban”, míg a másik felirat szerint „A Waffen-SS nem Észtország szabadságát védelmezte, hanem a nácik bűncselekményeit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik