Nagyvilág

Keményen odacsaphat Iránnak Amerika

Keményebb szankciók várnak Iránra, amelynek vezetése az utóbbi hetekben nem tartotta tiszteletben saját demokráciáját - nyilatkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a venezuelai Globovision televíziónak.

Az Egyesült Államok szigorúbb büntetőintézkedéseket fog szorgalmazni, ha a Teherán felé való közeledés nem jár sikerrel – közölte a helyi idő szerint kedden késő este sugárzott interjúban.

Clinton kijelentette: az Iránhoz való amerikai közeledés talán nem fog működni, tekintve, hogy a teheráni vezetés elfojtotta a tiltakozásokat a vitatott választások után.
Washington, ha iráni kezdeményezése eredménytelennek bizonyul, arra fogja felszólítani a világot, hogy csatlakozzon hozzá a szankciók szigorításában. A cél: “megpróbálni megváltoztatni a rezsim magatartását” – szögezte le.

Sokoldalú

“Az utóbbi hetekben láttuk, hogy Irán nem tartotta tiszteletben saját demokráciáját” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Clinton még májusban azt jelezte: további sokoldalú büntetőintézkedésekkel esetleg rá lehet venni Iránt, hogy állítsa le nukleáris törekvéseit.

Lejár az idő

Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök vezetője kedden arról beszélt: kezd lejárni az idő a Teheránnal folytatandó párbeszédhez, amellyel el lehetne kerülni azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson, vagy hogy egy esetleges katonai csapás történjen ellene.

Döntő fontosságúnak nevezte, hogy a diplomácia még azelőtt tudjon eredményt felmutatni, hogy Irán atomfegyvert állít elő. Máskülönben csapás érheti Izrael vagy az Egyesült Államok részéről atomprogramjának felszámolása céljából.

Barack Obama elnök kedden Moszkvából tudatta: nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok zöld jelzést adott volna Izraelnek Irán megtámadásához. A CNN hírtelevízióban kategorikusan elutasította azt a gondolatot, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta volna az izraeli csapásmérést iráni nukleáris létesítményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik