Nagyvilág

Fejlesztik a zsidó telepeket

Az izraeli költségvetés tervezetében 250 millió dollárnyi hitelt szánnak a megszállt palesztin területen lévő zsidó telepek fejlesztésére. Annak ellenére, hogy az amerikai elnök az ilyen fejlesztések leállítását akarja elérni.

A 2009-2010-es költségvetési évre szóló tervezet, amelyet egy olvasatban már megszavazott a parlament, egymilliárd sékel (250 millió dollár) hitelt irányoz elő a lakásépítési és infrastrukturális beruházásokra. Az izraeli katonai rádió a részletekről annyit közölt, hogy 40 millió dollárt fordítanának egy új negyed felépítésére a Maale Adumim nevű, Jeruzsálemtől keletre fekvő nagy telepen, 125 millió dollárt pedig „különféle biztonsági kiadásokra” fordítanának.

A betelepítéseket ellenző, Békét Most! nevű mozgalom főtitkára, Jariv Oppenheimer úgy véli, hogy a telepekre szánt valódi közkiadások ennél még nagyobbak, de el vannak rejtve a költségvetés különböző fejezeteiben. „A látható számok csak a jéghegy csúcsát jelentik, és az izraeliek igen magas politikai és gazdasági árat fognak fizetni a telepekért” – jósolta. A telepesek szervezetei viszont arra panaszkodnak, hogy Barack Obama amerikai elnök nyomása miatt kevesebb hitel jut ciszjordániai létesítményeikre. A telepeken 300 ezer zsidó telepes él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik