Nagyvilág

FBI-ügynökök figyelik az amerikai mecseteket

A muszlimok panaszai ellenére az FBI gyanú esetén továbbra is ügynökökkel fogja figyeltetni egyes amerikai mecseteket - közölte Robert Mueller, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója. Az FBI az Obama-kormány hivatalba lépése után is a korábbi erővel lép fel a terrorizmus ellen.

Számos muszlim szervezet arra panaszkodott, hogy ártatlan hívők és papok válnak az FBI célpontjaivá az esetleges terroristák helyett. Egy michigani muszlim szervezet néhány napja annak a panasznak a kivizsgálását kérte a washingtoni igazságügy-minisztériumtól, hogy az FBI muzulmán hívőket toboroz, hogy kémkedjenek hívőtársaikról és iszlám vezetőkről. Egy másik, év eleji panasz szerint a szövetségi nyomozók kémet küldtek egy dél-kaliforniai mecsetbe.

Muszlim kémek?

“Mi nem helyek, hanem személyek után kutatunk” – közölte Robert Mueller. Leszögezte, hogy az FBI a felmerült panaszok ellenére folytatja a gyakorlatot, amennyiben bűnös tevékenységre utaló bizonyítékot vagy információt szereztek.

A michigani Iszlám Szervezetek Tanácsa vizsgálat indítását sürgette Eric Holder igazságügy-miniszternél, miután több mecsetből és csoporttól olyan jelzéseket kaptak: nyomozók arra kértek egyes hívőket, hogy figyeljék meg, kik járnak mecsetekbe, és mekkora adományokat tesznek. Az FBI visszautasította a vádakat.

Hatékony eszköz

Az FBI szerint a mecsetek megfigyelése az egyik leghatékonyabb eszköz a lehetséges terroristák kiszűrésére. A politikailag és jogilag kétséges módszert azonban elítélik a muzulmánok, akik úgy érzik, igazságtalanul tartják megfigyelés alatt a törvénytisztelő polgárokat.

Az amerikai muzulmánok egyik legbefolyásosabb szervezete, a washingtoni központú Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa a napokban nyílt levéllel fordult Barack Obama elnökhöz, mielőtt az beszédet intézett Kairóban a muszlim világhoz. Azt kérték tőle, hogy az amerikai-muszlim kapcsolatok javítása érdekében emelje fel szavát az emberi jogok, a politikai és vallási szabadság, továbbá a tolerancia mellett; kormánya pedig lépjen fel a muszlimellenes megkülönböztetés és a “féktelen iszlámellenes hangulat” ellen, amely a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrormerényletek óta kialakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik