Nagyvilág

200 milliárdos fájdalomdíj a szovjet megszállásért

Lettország kiállította a számlát Oroszországnak: a szovjet okkupáció 100 milliárd lett latba, közel 200 milliárd amerikai dollárba került az országnak. Oroszország nem hajlandó fizetni.

Lettországban még egy 2006-os kormányrendelet állított fel egy bizottságot, amelynek feladata, hogy felmérje az ország által a szovjet megszállás és uralom alatt elszenvedett károk mértékét. A bizottság tavaly már megállapította, hogy a kommunista rezsim olyan közvetlen demográfiai veszteségeket okozott Lettországban, melyek több mint 10 millió emberi életévnek felelnek meg.

Kiszámolták, mit vesztettek

A napokban azonban még meghökkentőbb eredményeket hoztak nyilvánosságra: az ország gazdasági mutatóit Ausztriáéval, Finnországéval és Dániáéval összehasonlítván megvizsgálták, hogy a lett GDP hányszorosára nőhetett volna, ha a Szovjetunió nem kebelezte volna be Lettországot.

Ez alapján nyújtották be a 100 milliárd lett latról (200 milliárd dollár) szóló számlát az Oroszországi Föderációnak, amely összegtől a Lett Szovjet Szocialista Köztársaságot 1940 és 1991 között számításaik szerint megfosztották – írja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap.

Oroszország szerint időpocsékolás a követelés

Oroszország visszautasította és jogilag megalapozatlannak ítélte bárminemű kompenzáció vagy kártérítés igényét. A Lettországba delegált orosz nagykövet, Alekszandr Vesnjakov puszta energia- és időpocsékolásnak titulálta a lett követelést, amely – véleménye szerint – csupán a lett-orosz viszony elhidegüléséhez vezethet.

Több orosz lap gúnyosan jegyzi meg, hogy Lettországnak csalódnia kell, ha így próbál kiutat találni a gazdasági válság viszontagságaiból, amelyek mellesleg a szóban forgó bizottságot is különösen érzékenyen érintették: kormányzati támogatása idén a felére csökkent.

Az efféle kompenzáció igénye azonban nem új keletű, a másik két balti állam már az elmúlt években is tett hasonló próbálkozásokat. Tavaly Litvánia jelentette be 30 milliárd dolláros követelését, Észtország pedig kisebb novoszibirszki földdarabot próbált korábban megszerezni. Természetesen az orosz fél ezeket is gondolkodás nélkül utasította vissza. Lengyelország pedig az EU-hoz fordult kompenzációért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik