Nagyvilág

Hamarosan egymilliárd éhező lesz a Földön

Az éhezők száma tavaly 40 millióval, 2007-ben pedig 75 millióval nőtt világszerte. S ha a 2009-es évre vonatkozó előrejelzés helyesnek bizonyul, akkor az idei esztendő végén mintegy egymilliárd ember éhezik majd. Ez a Föld lakosságának mintegy egyhatoda.

Hamarosan minden eddigi rekordot megdöntve egymilliárdra nőhet az éhező emberek száma a Földön – közölte szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Jacques Diouf szerint a jelenlegi gazdasági világválság – noha elősegítette az élelmiszerárak csökkentését – egyben a kereskedelem, illetve a fejlesztési segélyek visszaeséséhez is vezetett. S így a válság miatt az idén várhatóan további 104 millió emberrel nő az éhezők (azaz a napi 1800 kalóriánál kevesebbhez jutók) tábora.

“Még soha nem láttunk ilyen sok éhes embert a Földön” – szögezte le Diouf, aki a FAO és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD kétnapos tanácskozásán vett részt a francia fővárosban. Diouf szerint csak ahhoz, hogy lépést tartsunk a lakosságszám növekedésével, az élelmiszertermelésnek 2050-ig meg kellene duplázódnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik