Nagyvilág

Mexikóban már hanyatlóban a vírus

Mexikóban már hanyatlóban a H1N1 vírusos influenzajárvány, amely José Ángel Cordova mexikói egészségügyi miniszter szerint túljutott az április 23-28. közötti csúcspontján.

Cordova helyi idő szerint vasárnap Mexikóvárosban tartott sajtóértekezletén ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy változatlanul szükség van éberségre, még ha csökkenőben is van a járvány, s egyes szakértők feltételezése szerint az új vírus már talán nem is lesz sokkal fenyegetőbb egy szokásos influenzánál.

A latin-amerikai országban öt napig zárva tartottak az iskolák és más közösségi helyek, de vasárnap valamelyest megélénkült az élet a fővárosban, ahol a nyugodtabb légkörben már megjelentek a kerékpározók és a futók is.

Mexikóban eredetileg 176 halálos áldozatról beszéltek a járvány kapcsán, de végül is 19 haláleset tekintetében bizonyosodott be, hogy a H1N1 vírus fertőzött, illetve további 487 ilyen megbetegedést regisztráltak. A fertőzéseket elsősorban a fővárosban és körzetében, illetve a vele szomszédos területeken észlelték, összesen eddig 18-ban.

A 19 halálos áldozat közül 14 nő, hatan-hatan a húszas, illetve a harmincas éveikben jártak.
Az új influenzavírusnak eddig húsz ember esett áldozatul, egy egyesült államokbeli eset kivételével valamennyien Mexikóban haltak meg. Vasárnap azonban Mexikóból sem jelentettek egyelőre újabb haláleseteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik