Nagyvilág

Az uniós nagykövetekhez került a Tóásó-ügy

A bolíviai fővárosban mostantól az európai uniós nagykövetek kísérik figyelemmel a helyi hatóságok által terrorizmussal gyanúsított Tóásó Előd ügyének fejleményeit.

Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet – aki a Külügyminisztérium utasítása alapján április 21-én utazott Bolíviába, hogy segítsen Tóásó Előd ügyében, illetve a kommandósakcióban lelőtt Magyarosi Árpád földi maradványainak Budapestre szállítása ügyében – helyi idő szerint szerda reggel visszautazik állomáshelyére.

Józsa és Rigoberto Paredes, Tóásó bolíviai ügyvédje kedden La Pazban felkereste az európai uniós képviseletet, ahol tájékoztatta Kenny Bell nagykövetet és Nigel Marcus Bakert, a soros EU-elnök Csehország nevében eljáró brit nagykövetet mindarról, amit az ügyben érintett magyar állampolgárok érdekében eddig tettek. Felkérték az EU-képviseletet, hogy a továbbiakban kövesse nyomon az ügyet. A magyar nagykövet és az ügyvéd ezután találkozott Spanyolország, Hollandia és Franciaország nagykövetével is, akik szintén készségesen vállalták, hogy nyomon követik az ügy alakulását.

Megállapodtak abban, hogy ha bármilyen probléma felmerül a Tóásó elleni eljárásban, eljárással kapcsolatban, akkor Paredes ügyvéd ezt azonnal jelzi az európai nagyköveteknek. Mivel júliustól az EU soros elnöke Spanyolország lesz, a spanyol nagykövet kerül abba a pozícióba, amelyben most a Csehország nevében eljáró brit nagykövet van, és ő már semmilyen nyelvi akadályba nem ütközhet, ráadásul tekintélye is nagyobb Bolíviában – mondta Józsa Mátyás.

Elmondta, hogy az ügyvéd megállapította: azóta, hogy a magyar nagykövet Bolíviába érkezett, a helyi hatóságok sokkal jobban betartották Tóásó esetében a fogva tartás szabályait. Mint hozzátette, reméli, hogy ez visszautazása után is így marad.

A magyar nagykövet az MTI-nek nyilatkozva elmondta még, hogy amikor a börtönben meglátogatta Tóásó Elődöt, találkozott a kommandósakcióban szintén elfogott, bolíviai-horvát állampolgárságú Mario (Fardig Astorga) Tadiccsal, aki a börtönhatóságok engedélyével átadott a nagykövetnek egy levelet, és kérte őt, hogy juttassa azt el Horvátországban élő szüleinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik