Nagyvilág

Magyar nőkre támadtak Írországban

Észak-Írországban dolgozó magyar nőket támadtak meg helybéli fiatalok.

Az incidens Belfastban, az északír fővárosban történt csütörtök este. Egy nagy létszámú – szemtanúk szerint harminc főből álló – banda törte rá az ajtót a négy magyar nőre, akik a ház konyhájába menekültek a rendőrség megérkezéséig. A magyaroknak nem esett bántódásuk, a rendőrök egy 21 éves férfit őrizetbe vettek.

A Belfast Telegraph szerint „rasszista indíttatású” bűncselekmény történt, a rendőrség „gyűlölet vezérelte” esetnek minősítette a történteket.

Magyarország londoni főkonzulátusán elmondták, hogy a sértettek egyelőre nem kértek konzuli segítséget. A helybéliek beszámolói szerint a támadás kifejezett célja a megfélemlítés, a magyar munkavállalók elüldözése volt. A BBC idézte a helyi lengyel közösség vezetőit, akik elmondták: hozzávetőleg negyven lengyelnek is távoznia kellett az elmúlt időszakban belfasti lakóhelyéről hasonló megfélemlítő akciók miatt.

A Sinn Féin, a belfasti tartományi parlamentben jelenlévő legnagyobb katolikus párt helyi képviselője felszólított minden közösségi és politikai illetékest arra, hogy egységesen álljanak ki a térségben élő külföldiek megvédéséért. Hozzátette: a helyi képviselők kötelessége annak egyértelművé tétele, hogy „a rasszizmusnak nincs helye a közösségen belül”.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb EU-gazdaság, amely a 2004-es bővítés után azonnal megnyitotta munkaerő-piacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország, köztük Magyarország munkavállalói előtt. Azóta a térségből érkezők száma a hivatalos becslések szerint is elérte az egymilliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik