Nagyvilág

Két Volga Putyin vagyona

Dmitrij Medvegyev orosz államfő tavaly a munkahelyén 4,14 millió rubelt, Vlagyimir Putyin kormányfő 4,6 milliót keresett - derül ki a vagyonbevallásokból, amelyek hétfőn jelentek meg a Kreml, illetve a miniszterelnök honlapján.

Az államfő ezen kívül feleségével közösen rendelkezik egy 367,8 négyzetméteres lakással, bankszámláin 2,818 millió rubel van, és bérel egy 4700 négyzetméteres telket.

Felesége, Szvetlana Medvegyeva egy bankszámlával rendelkezik, amelyen 135 144 rubel volt tavaly december 31-én, tulajdonában van két garázshely összesen 32,5 négyzetméternyi felülettel, továbbá egy 1999-es gyártású Volkswagen Golf autó. Iljának, az elnök kiskorú fiának viszont nincs ingó, vagy ingatlan vagyona, sem bankszámlája, értékpapírja, és semmilyen egyéb vagyontárgya.

Vlagyimir Putyin kormányfő 2008-ban 4,6 millió rubel fizetést vett fel, katonai nyugdíja mintegy 100 ezer rubel volt. Tulajdonában egy 77 négyzetméteres lakás, egy 1500 négyzetméteres telek, továbbá egy garázshely van, emellett egy szövetkezetben rendelkezik egy további garázshellyel. Két Volgája 1960-ban, illetve 1965-ben gurult le a szerelőszalagról, és van még egy Szkif márkájú, 1987-es gyártású utánfutója. Tulajdonában van továbbá a Szankt-Petyerburg Bank 230 részvénye. Felesége, Ljudmilla Putyina nem dolgozik, s tulajdonában nincs semmi.

Akadnak azért furcsaságok is: Szergej Mironov, a felsőház és az Igazságos Oroszország párt elnöke munkahelyén 2,27 millió rubelt keresett, a betétei utáni jövedelme 56 ezer rubelt tett ki, de ezen kívül csak egy utánfutója és egy quadja – négykerekű terepjáró motorkerékpárja – van. Még szerencse, hogy a felesége egy további quad mellett Szentpéterváron rendelkezik egy 54,8 és egy 251,5 négyzetméteres lakással.

Medvegyev tavaly decemberben indítványozta azt az alkotmánymódosítást, amely a kormányfőt, annak helyetteseit és a szövetségi minisztereket kötelezi, hogy a saját, valamint házastársaik és kiskorú gyermekeik jövedelméről és vagyonáról bevallást készítsenek az adóhivatalnak. Márciusban aztán a korrupció-ellenes harccal foglalkozó bizottság ülésén bejelentette, hogy e beszámolókat szerinte kötelezővé kell tenni az államfő számára is, ezért idén maga is készít ilyet, s rendelettel kötelezővé teszi ezt általában az államfők számára. Az elnöki adminisztráció vezetője pedig nemrég április 1-jei határidővel kiterjesztette a bevallások készítésének kötelezettségét számos magas rangú tisztségviselőre.

Természetes, hogy az elnök és a kormányfő állami rezidenciákban lakik és terepjárók kísérte, páncélozott luxusautókon közlekedik, de a bevallásokban ez nem szerepel. Kevésbé megszokott, és szintén nem szerepel a vagyonbevallásokban, hogy Oroszországban bizonyos tisztségekhez automatikusan jár az állami dácsa – a legtöbb tisztségviselő ilyenekben lakik Moszkva legelőkelőbb részein -, magától értetődően a személyi használatú autó – bár ezek számát mostanában csökkentik – s hogy egyes beosztásokhoz még személyi használatú repülőgép is jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik