Nagyvilág

Éheztetik a rabokat Zimbabweben

A zimbabwei börtönviszonyokról mutattak be titokban készült felvételeket a dél-afrikai állami televízióban, és ezek tanúsága szerint a rabok annyira lesoványodtak és gyengék, hogy nem tudnak lábra állni, sőt alig tudják a szájukhoz emelni az ételt.

Emberjogi aktivisták és kiszabadult rabok többször beszámoltak már a nyomorgó afrikai ország börtöneiben uralkodó szörnyű állapotokról, de ezekre közvetlen bizonyíték mindeddig nagyon kevés volt. Godknows Nare producer négy hónap alatt készítette el filmjét. Bennfenteseket tanított be a kamerák kezelésére. Nare elmondta: reméli, filmje rákényszeríti az új zimbabwei nemzeti egységkormányt és a nemzetközi közösséget arra, hogy fellépjen a börtönállapotok javításáért.

“A szóbeszéd útján terjedő információ képi bizonyítékok nélkül nem elég ahhoz, hogy megváltoztassa az emberek gondolkodását” – mondta.A producer szerint a rabok napi étele egy tál zabkása, amelyet a felvételeken láthatóan nagyon lassan fogyasztanak el, mert még az evéshez is kevés az erejük.

Az amerikai hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni, hogy a rabok valóban a börtönállapotok miatt ilyen gyengék, esetleg már bekerülésük előtt betegek vagy alultápláltak voltak.

Mindazonáltal egy zimbabwei ügyvéd, bizonyos Annah Y. Moyo szerint, aki egy dél-afrikai jogvédő csoport munkatársa, zimbabwei börtönben raboskodni “felér a kínzással”. Az infláció és a hihetetlen áruhiány miatt a börtönök ellátása is nagyon rossz, de a rabok éhezésében szerepet játszik az is, hogy a börtönőrök a feketepiacon eladják a foglyoknak szánt élelmet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik