Nagyvilág

Megöltek nyolc rendőrt a tálibok

Afganisztán déli részén meghalt tíz lázadó és nyolc rendőr. A lázadók között egy magas rangú parancsnok is volt.

A katonák Maulavi Haszan lázadóvezér tábora ellen indítottak hadműveletet szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A harcokban Haszan és kilenc társa vesztette életét. Dél-Afganisztán a tálib felkelés központjának számít. Idén több ezer amerikai katona érkezik a térségbe, hogy megpróbálja meghátrálásra kényszeríteni a lázadókat.

Nyolc afgán rendőr meghalt és egy megsebesült tálibok rajtaütésében hétfőn a délkeleti Kandahár tartományi Szpin-Baldak körzetében – közölte egy helyi rendőrségi vezető. Beszámolója szerint egy rendőrjárművet ért támadás. A tartományban igen aktív az ellenállás a központi kormányzattal szemben.

Előző nap a tartományi központ, Kandahár repülőterén lévő fő NATO-támaszpontot érte rakétatámadás, egy ember meghalt, hat másik megsebesült – közölte a szövetség. A bázist, a szövetséges erők dél-afganisztáni harci erőfeszítéseinek központját már számos rakétatámadás érte, de ez az első, amelynek halottja is van.

Ugyancsak vasárnap két NATO-katona életét követelte egy „ellenséges incidens” a térségben. Az erről szóló közlemény nem említi sem a katonák nemzetiségét, sem a pontos helyszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik