Nagyvilág

Titkos föld alatti börtönökre bukkantak Kínában

Az igazságszolgáltatás reményében Pekingbe tartó kínaiak egy részét titkos börtönökbe zárják – írja a The New York Times. A riport szerint a hotelek alagsorában található úgynevezett „fekete házak” nem hivatalos börtönökként működnek, ahol a korrupció miatt tiltakozó kínaiakat próbálják „jobb belátásra” bírni.

A Peking deli részén található lepusztult hotelt fekete kabátos férfiak őrzik. Itt tartják fogva többek között azokat a kínai állampolgárokat, akiknek problémájuk akadt az igazságszolgáltatással, és úgy döntöttek, hogy ezt nem hagyják annyiban – írja a The New York Times.

Wang Shixiang 48 éves üzletember abban a reményben érkezett Pekingbe, hogy petíciót nyújthat át a kormányhivatalnak, amelyben a rendőrségi korrupciót kifogásolja. A férfit azonban 40 társával együtt elfogták, és két napig a Juyuan Hotel alatt található sötét szobában tartották fogva. Wang elmondása szerint fogva tartói többször is megverték, megvonták tőle az élelmiszert, majd egy éjszakai vonatra ültették. A kormány által fizetett őrök végül egészen a lakásáig kísérték.

Jogvédők ellen harcolnak

Az állami média tájékoztatása szerint az utóbbi öt évben mintegy tízmillió petíciót nyújtottak be, a panaszok területfoglalástól kezdve egészen a ki nem fizetett bérekig terjednek. Ez a szám a valóságban jóval magasabb, a „fekete börtönökben” sínylődők kérelmei ugyanis nem jutnak el az illetékesekhez.

A kínai tekintélyelvű társadalomban a központi hivatalok rendszeresen állampolgári petíciókat fogadnak annak érdekében, hogy képet kapjanak a vidéki szociális rendszer működéséről, a rendfenntartás hatékonyságáról. Egy sikeresen benyújtott petíció, habár csekély az esélye annak, hogy az ügyben ítéletet hoznak, rossz megítélés alá vonja azt a helyi hivatalnokot, akivel kapcsolatban a panasz felmerült. A helyi hatóságok éppen ezért mindenáron próbálják megakadályozni a petíciók benyújtását. A földalatti börtönök a hivatalnokok legújabb fegyvereivé váltak, amellyekkel megakadályozzák, hogy a jogaikban megsértett állampolgárok lejárassák őket feletteseik előtt.

Petícióval a válság ellen?

Hivatalosan ezek a börtönök nem léteznek, jogvédők szerint ugyanakkor több tízezer illegális fogház létezik. A pekingi rendőrök nem tesznek semmit a visszaélések megakadályozásának érdekében, sőt, jellemzően inkább közreműködnek a petíciót benyújtani szándékozók elfogásában. A helyzetben közrejátszik, hogy a kínai kormány nemrég felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb petíció érkezzen az állampolgárok részéről.

Wen Jiabao kínai kormányfő a parlament előtt tartott eves beszámolójában kiemelte, hogy a kínai petíciós rendszer képes a társadalmi elégedetlenség letörésére, ezért hasznos eszköznek bizonyul a gazdasági válság idején. Fejleszteni kell a rendszert a szlociális konfliktusok megoldásának érdekében, az állampolgárokat arra kell ösztönözni, hogy kívánságaikat és kérelmeiket legális csatornákon fejezzék ki – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik