Nagyvilág

Észak-Korea megint fenyegeti Dél-Koreát

Dél-Korea felszólította pénteken Észak-Koreát, hogy azonnal vonja vissza a dél-koreai polgári légijáratok biztonságára nézve fenyegető hangvételű figyelmeztetését.

Észak-Korea előző nap tudatta, hogy nem garantálja a dél-koreai polgári repülőgépek biztonságát, ha azok határai közelében haladnak el a jövő hétre kitűzött, szokásos dél-koreai-amerikai hadgyakorlat ideje alatt. A figyelmeztetésben nem volt konkrét utalás arra, hogy milyen veszély fenyegeti ezeket a gépeket, esetleg lelövik-e őket.

A szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője pénteken mindazonáltal hangsúlyozta: a nemzetközi légiközlekedési szabályok szerint működő polgári légijáratokkal szembeni fenyegetés nem csupán a nemzetközi jogba ütközik, hanem egyúttal emberiesség elleni cselekedet is.

A szokásos évi hadgyakorlatot több tízezer amerikai és dél-koreai katona és egy amerikai repülőgép-hordozó részvételével tartják március 9. és 20. között Dél-Korea több vidékén. Szöul és Washington rendszeresen leszögezi, hogy a gyakorlatok védelmi jellegűek, de Phenjan egy ellene irányuló háború bevezetőjeként fogja fel azokat.

Dél-Korea két nagy légitársasága, a Korean Air és az Asiana Airlines bejelentette: megváltoztatják járataik útvonalát, hogy messzebb haladjanak az északi légtértől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik