Nagyvilág

Obama titkos levelet írt Medvegyevnek

Barack Obama amerikai elnök titkosított levélben közölte Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel, hogy amennyiben Oroszország segít az Egyesült Államoknak az iráni nagy hatótávolságú rakétaprogramok leállításában, az USA eltekint a kelet-európába tervezett rakétaelhárító rendszer telepítésétől.

A titkos levelet egy magas rangú hivatalnok kézbesítette személyesen, három héttel ezelőtt – tudta meg a New York Times. Az üzenetben foglaltak szerint az Egyesült Államok nem ragaszkodik a Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétapajzshoz, amennyiben az iráni atomfegyver létrehozása általi fenyegetés megszűnik.

Az üzenetről nyilatkozó hivatalnok neve elhallgatását kérte, mivel az üzenet nem volt nyilvános. A levél mindazonáltal egy jelentős diplomáciai lépés Obama részéről annak érdekében, hogy Oroszország egy oldalon álljon az Egyesült Államokkal, ha Iránról van szó.

Moszkva még nem válaszolt

Moszkva hivatalosan még nem válaszolt, orosz vezető tisztviselők szerint azonban Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek lesz mondanivalója amerikai kollégája, Hillary Clinton számára a pénteken tervezett genfi találkozójukon. Barack Obama és Medvegyev április 2-án találkoznak először.

Ahogyan Joe Biden alelnök fogalmazott, az új adminisztráció szeretné megnyomni a „reset-gombot” az amerikai-orosz kapcsolatok gépezetén. A hűvös kapcsolat felengedése révén lehetőség nyílna az ebben az évben lejáró stratégiai fegyverkezési szerződés meghosszabbítására, és új ellátási útvonalak megnyitására az Afganisztánban állomásozó szövetséges erők részére.

Nem lesznek radarok?

A Bush-adminisztráció tervei szerint egy csúcstechnológiával rendelkező radarállomást építettek volna Csehországba és 10 rakétafejjel felszerelt kilövő bázist Lengyelországba. Bush soha nem egyezett bele, hogy a kilövőállomások egy része Oroszország területén épüljön fel, hogy ezzel Moszkva bebiztosíthassa magát.

„Már egy éve is azt mondtam az oroszoknak, ha nem létezne iráni atomprogram, semmi szükségünk nem lenne a rakétapajzsra” – mondta Robert Gates védelmi miniszter. „Remélem, az új elnöki adminisztráció kedvező körülményeket teremt majd a szorosabb együttműködésre” – tette hozzá.

Lengyelország és Csehország viszont nem fogadta ilyen bizakodóan a diplomáciai lépésváltást. Vezetőik úgy érzik, jelentős politikai tőkét fektettek a rakétapajzs programba és sokat kockáztattak érte. Amennyiben az Egyesült Államok eláll az eredeti tervtől, a lengyelek és csehek ragaszkodni fognak valamiféle kompenzációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik