Nagyvilág

Az USA Szíriát gyanúsítgatja

Bekérették az amerikai külügyminisztériumba Szíria washingtoni nagykövetét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) minapi jelentése miatt, illetve azért, mert Damaszkusz az egyesült államok által terroristáknak minősített szervezeteket támogat.

Gordon Duguid amerikai külügyi szóvivő közölte pénteken, hogy a külügyminisztériumban a jövő héten tartandó találkozó alkalom lesz a washingtoni aggodalmak megvitatására Szíriával.

A külügyminisztérium azzal kapcsolatosan hívatta be Imad Musztafa nagykövetet, hogy a NAÜ ellenőrei grafitot és nem természetes uránrészecskéket találtak az Izrael által lebombázott szíriai létesítménynél, amely Washington szerint titkos atomreaktor volt.

Gordon Duguid szerint Washingtont aggasztja, hogy Damaszkusz atom- és nem hagyományos fegyverek beszerzésére törekszik, beavatkozik Libanon belügyeibe, illetve az is aggasztja, hogy romlik Szíriában az emberi jogi helyzet.

A két ország közötti kapcsolatok Rafík Haríri néhai libanoni miniszterelnök meggyilkolása után kerültek zuhanórepülésbe, bár Szíria cáfolta, hogy köze lett volna a merénylethez.

Feszültségek terhelték a kétoldalú viszonyt amiatt is, hogy – washingtoni vádak szerint – Damaszkusz támogatja a Hamász palesztin szervezetet és a libanoni Hezbollah mozgalmat, illetve engedélyezi az iszlamista fegyveresek beszivárgását Irakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik