Nagyvilág

Szlovákia “kissé ideges” az újabb bizottsági ülés előtt

Pavol Paska szlovák házelnök "kissé ideges" a szlovák és a magyar parlament külügyi bizottságainak február 25-re tervezett esztergomi találkozójával kapcsolatban.

Paska erről szerdán Pozsonyban beszélt, amikor meglátogatta a szlovák külügyi bizottságot, hogy tájékozódjon a találkozóra való felkészüléséről. “A történelem megmutatta, hogy különösen a magyar külügyi bizottság vezetése Németh Zsolt elnökségével nagyon határozottan védi Magyarország határon túli érdekeit” – magyarázta aggodalmait Paska. Ugyanakkor elismerő hangnemben szólt az európai parlamenti bizottságok találkozóinak gyakoriságáról.

Mintha bíróságra mennének

Paska úgy véli, hogy éppen az említett “határozottság” lesz az uralkodó hangnem, Esztergomban. “Képviselőink úgy mennek a magyar képviselőkkel való találkozókra, mintha bírói testület elé mennének, ahol minden világos. Nekünk be kell ismernünk hibánkat, és javasolnunk kell a megtisztulást. Erről jó értelemben beszélek, de mégis” – fejtette ki a házelnök. Szerinte a szlovák félnek a találkozón fel kellene vetnie a kisebbségek képviseletének kérdését a magyar Országgyűlésben és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) intézményesítését. “Ezek a dolgok engem érdekelnének. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a találkozó napirendje” – jegyezte meg a házelnök.

Nem helyénvaló az egyik oldalon sem nagy reményeket fűzni a találkozóhoz – véli Csáky Pál, az Magyar Koalíció Pártjának elnöke, bizottsági tag. “Hosszú idő után ez lesz az első találkozó. Tárgyalni kell. Megoldások valószínűleg nem lesznek, de elkészül egy leltár, és a párbeszédet folytatni kell” – nyilatkozta újságíróknak Csáky.

Előre készülnek

Eduard Kukan, volt szlovák külügyminiszter szerint Pozsonynak tudnia kellene, hogy mit akar elérni, s különösen a KMKF-et érintő témára jól fel kell készülnie. “Nagyvonalúnak kell lennünk, s nem szükséges már előre azt állítani, hogy a magyar fél ilyen vagy olyan lesz. Meg kell őrizni határozott méltóságunkat” – fejtegette Kukan. Juraj Horváth szerint a felek már megállapodtak abban, hogy a külügyi bizottságok tárgyalnak a találkozások rendszeresítéséről, a KMKF-ről és a konfliktus megelőző mechanizmusok kiépítéséről.

Hat parlamenti bizottság találkozójában a két házelnök Szili Katalin és Pavol Paska decemberben állapodtak meg. A találkozókat a felek március elején értékelik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik