Nagyvilág

Ukrajna tagadja a gázlopást

Az ukrán főügyészség szerint nem bizonyítható, hogy ukrán területen lopták volna az orosz gázt. Moszkva továbbra is visszautasít minden vádat.

A főügyészség február elején teszi közzé annak a vizsgálatnak az eredményét, amely Julija Timosenko kormányfő gázipari érdekeltségeit hivatott feltárni – mondta Olekszandr Medvegyko ukrán főügyész. „A vizsgálat során nem találtunk arra utaló tényeket, hogy az ukrán állam gázt lopott volna Oroszországtól” – közölte.

A januári gázvita kezdetén Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz gázipari vállalat szóvivője azt mondta, hogy az európai fogyasztók az ukrán fél hibájából nem kaptak meg 50 millió köbméter gázt. Kuprijanov szerint ebből „elloptak” 25 millió köbmétert, további 25 millió köbmétert a Naftohaz (Naftogaz) Ukrajini ukrán gázipari cég nem adott át a Gazprom leányvállalatának, a RoszUkrEnergo exportőrnek.

Oroszország eközben levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy nem fogad el semmilyen vádat az európai uniós országoknak szánt gázellátás év eleji szünetelése miatt. A sajtónak Brüsszelben név nélkül nyilatkozó bizottsági illetékesek azt is elmondták, hogy a jövő hét második felében Moszkvába utazik a biztosok egy csoportja, és az orosz vezetéssel folytatandó tárgyalásaik egyik témája az energiaügyi együttműködés lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik