Nagyvilág

Moszkva visszaköveteli katonáját Grúziától

Az orosz védelmi minisztérium kedden felszólította Grúziát, hogy haladéktalanul adja vissza azt az orosz katonát, akit állítása szerint grúz katonák foglyul ejtettek a szakadár Dél-Oszétiában.

Mint Alekszandr Drobisevszkij szóvivő elmondta, az előzetes vizsgálat megállapítása szerint Alekszandr Gluhov tizedest, aki Dél-Oszétia területén végez katonai szolgálatot, Ahalgori járásban grúz katonák foglyul ejtették, majd Tbiliszibe szállították.

“Az orosz védelmi minisztérium követeli a grúz féltől, hogy adja vissza az orosz katonát, aki idén tavasszal fog leszerelni” – mondta a tárca szóvivője. Hozzáfűzte, hogy “az úgynevezett nyilatkozat, amelyet Gluhov a grúz tömegtájékoztatásnak adott, információs provokáció, fizikai és erkölcsi nyomásra történt, aminek hatására bármit kicsikarhatnak az emberből”.

Az egyik orosz hírügynökség korábban Tbilisziből azt jelentette, hogy Gluhov tizedes állítólag menedéket kért Grúziában. A grúziai televíziók kedden bemutatták a tizedes ez ügyben tett nyilatkozatát, melyet a grúz belügyminisztérium bocsátott rendelkezésükre.

Tbiliszi cáfolja az orosz vádakat, és azt állítja, hogy a katona önként adta meg magát a grúz rendőrségnek, és grúz állampolgárságért folyamodott Miheil Szaakasvili elnöknél, mert elviselhetetlennek tartja az orosz hadseregben uralkodó állapotokat.

Gluhov kedden délután jelent meg a grúz televízióban, ahol megerősítette az incidens grúziai verzióját, melyet Moszkva visszautasít. A felvételen fáradtnak és zavartnak tűnt.

Oroszország tavaly augusztusban rövid háborút vívott Grúziával, miután a grúz erők megpróbálták visszafoglalni a Moszkva-barát szakadár Dél-Oszétiát. Dél-Oszétia és egy másik szakadár grúziai terület, Abházia azóta kikiáltotta függetlenségét. Oroszország több ezer katonát állomásoztat a két szeparatista köztársaságban.

Ahalgori Dél-Oszétia délkeleti sarkában fekszik, és a tavalyi háború előtt grúz ellenőrzés alatt állt, de azóta az orosz és a szakadár déloszét erők kezén van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik