Nagyvilág

Egy éjszaka alatt 50 áldozat Gázában

Harminc izraeli katona sebesült meg, köztük kettő súlyosan azóta, hogy a hadsereg szombat este elindította a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet ellen. A Hamasz több mint húsz harcosa vesztette életét eddig.

Az izraeli hadsereg vasárnap kiadott közleményében azt is tudatta, hogy a légierő 45 célpontra mért csapást, köztük fegyvercsempészek által kivájt alagutakra, fegyverraktárakra és aknavető ütegekre. Az éjszakai tűzpárbajokban a Hamasz palesztin iszlamista mozgalom több tucat fegyveresét ölték meg, vagy sebesítették meg – áll a kommünikében.

A Hamasz korábban azt állította, hogy legalább kilenc izraeli katonával végeztek a harcokban, ezt azonban az izraeli hadsereg kategorikusan cáfolta.

Óvatos előrehaladás?

Helyi lakosok elmondása szerint az izraeli csapatok a vasárnap hajnali órákban állásokat vettek fel a Gázai övezet északi részén, amely területet a Hamasz fegyveresei gyakran használtak Izrael elleni rakétatámadásokra. Az izraeli hadsereg Béit Hanun, Béit Lahíja és Dzsabalíja körzetét tartja ellenőrzése alatt.

Az izraeli rádió arról számolt be, hogy a hadsereg “nagy körültekintéssel” halad előre, miközben a Hamasz fegyveresei folyamatosan támadják az izraeli katonákat. Közben a CNN amerikai hírtelevízió közölte, hogy a palesztinok folytatták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat is.

A Hamasznak is nagyok a veszteségei

A Hamasz több mint húsz harcosa vesztette életét, mintegy ötven pedig megsebesült azóta, hogy Izrael szombat este szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezet ellen – közölték izraeli katonai és palesztin egészségügyi források.

A Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista mozgalom, a Hamasz azt állította, hogy nyolc izraeli katonát megöltek, huszonötöt pedig megsebesítettek. Az izraeli hadsereg sajtószolgálata nem közölt adatokat az esetleges veszteségekről, de egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli katonatiszt azt mondta, hogy nem veszítettek katonát.

Harckocsik és páncélozott járművek százai mellett legalább tízezer izraeli katona hatolt be a Gázai övezetbe, most először azóta, hogy az izraeli hadsereg 2005-ben kivonult az övezetből. E negyven kilométer hosszú és 15 kilométer széles tengerparti sávban másfél millió palesztin él.

Meg akarják dönteni a Hamaszt

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő szombaton kijelentette: a Gázai övezet elleni művelettel Izraelnek az a célja, hogy megdöntse a Hamasz kormányzását.

Külügyminisztere, Cipi Livni korábban többször is leszögezte, hogy Izrael biztonságával nem összeegyeztethető a “Hamasz jelenléte” a zsidó állammal határos területen.

Izraeli televíziók híradásai szerint már megsemmisítették az iszlamisták egyik parancsnokságát és több bázisát, miközben a haditengerészeti erők a parttól 36 kilométerre szélesítették a tengeri blokád alá eső zónát. A Hamász vezetői azonban azt ígérik, hogy az utolsó csepp vérükig harcolni fognak. Iszmáil Radván, a Hamász szóvivője azzal fenyegetőzött, hogy az izraeli hadsereg temetőjévé változtatják a Gázai övezetet.

A Hamász televíziója, az al-Aksza közlése szerint férfiak és nők százait képezték ki arra, hogy öngyilkos merényleteket hajtsanak végre az izraeli erők ellen. Radván kijelentette, hogy az izraeliek nem élhetnek biztonságban mindaddig, amíg a palesztin nép biztonságát is meg nem teremtik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik