Nagyvilág

Afgán rendőröket öltek a tálibok

Tálib lázadók lesből rátámadtak csütörtökön húsz afgán rendőrre, egy körzeti elöljáró testőreire, és megöltek közülük húszat az ország déli részén lévő Hilmend tartományban - közölte a tartományi kormányzó szóvivője.

A szóban forgó elöljáró Musza Kala körzet vezetője, és valamikor maga is tálib volt. Testőrei több gépkocsin éppen hazafelé tartottak a szomszédos körzetből, amikor a lázadók megtámadták őket. A közigazgatási vezető nem utazott a konvojjal – tette hozzá a szóvivő.

Egy meg nem nevezett másik tisztségviselő szerint a konvojjal utazott az egyik testőr anyja is, akit szintén megöltek a támadók.

Kari Juszef Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője azt állította, hogy embereik 32 rendőrt öltek meg a rajtaütésben, két harcost viszont elveszítettek, négy pedig megsebesült. Musza Kala körzetet 2007-ben több hónapon át a tálibok tartották ellenőrzésük alatt.

Pokolgépes támadás érte az afganisztáni koalíciós erők egyik járőrét szerdán Hilmend tartományban, és meghalt a járőr egyik brit tagja – jelentették be hivatalosan csütörtökön Londonban. A tálib hatalom 2001-es megszállása óta 137 brit katonát öltek meg az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik