Nagyvilág

Gazprom :megismételődhet a gázválság

Az orosz Gazprom hétfőn figyelmeztette európai vevőit, hogy Ukrajna miatt problémák mutatkozhatnak a gázszállításban január 1. után, noha Oroszország továbbra is teljes egészében teljesíti szerződéseit.

“Nem zárhatjuk ki, hogy az ukrán fél … bizonyos cselekményei, amelyek összefüggnek az ukrán területen áthaladó gáztranzittal, az európai szállítás stabilitásának megzavarásához vezethetnek, noha Oroszország teljesíti a szerződéseiben foglaltakat” – olvasható a Viktor Zubkov, a társaság elnöke, egyszersmind első orosz miniszterelnök-helyettes által aláírt Gazprom-közleményben.

A “bizonyos cselekményekről” szóló körülírás arra vonatkozik, hogy Ukrajna esetleg megcsapolhatja a területén az európai ügyfelek számára áthaladó gázt, mivel Kijev hatalmas adósságai miatt a Gazprom várhatóan kénytelen lesz január 1-étől időszakosan elzárni Ukrajna számára a gázcsapot.

Az orosz kormány sajtószolgálata tudatta, hogy Zubkov üzenetet küldött az Európai Unió vezetésének, továbbá ez érintett országok, köztük Magyarország, valamint Ausztria, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Németország Olaszország, Románia, Szlovákia és Szlovénia kormányfőinek az idejekorán történő figyelmeztetés jegyében.

Ebben rámutatott: “Biztosítani kívánom Önöket, hogy a Gazprom ezúttal is teljes egészében teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit. A gáz tranzitszállítására vonatkozóan hosszú távú szerződés áll fenn Ukrajnával, amelynek értelmében a tranzit és az ukrán fogyasztók ellátása nem függ össze, ennek ellenére nem zárható ki, hogy az ukrán vezetésnek a területén áthaladó szállítással kapcsolatos bizonyos lépései az Európába irányuló gázszállítás stabilitásának megingásához vezethet”.

Zubkov arra is rámutatott, hogy az orosz kormány a tranzit biztosítása érdekében már előre fizeti a tranzitdíjat Ukrajnának, de az ukrán adósság kérdésére nem sikerült megoldást találni.

A Gazprom vezetői múlt csütörtökön közölték, hogy Kijev aznap átutalt 800 millió dollárt, de jelezte, hogy többet idén nem fizet. A Gazprom nem beszél az adósság mértékéről, de a kormány tagjai a legutóbbi hetekben 2,4 milliárd dollárt említettek.

Az “újévi” gázviták már néhány éve beárnyékolják Moszkva és Kijev kapcsolatait. Ukrajna erősen függ az orosz gázszállításoktól, s azok ára jelentős mértékben befolyásolja az ukrán gazdaság kulcságazatainak jövedelmezőségét.

A Gazprom első ízben jelentősen 2005 végén akarta emelni a Kijevnek szállított gáz árát ezer köbméterenként 50 dollárról 230 dollárra. Ukrajna az új árat nem fogadta el, viszont szükségleteit részben a tranzitgázból fedezte, vagyis kimaradások következtek be az Európának szóló szállításokban, amiért Európa viszont Moszkvát vádolta, és közölte, hogy alternatív megoldásokat fog keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik