Nagyvilág

Leállíthatják a Sapientia építését

Az építési engedély hiánya és a romániai ingatlanpiac megbénulása miatt bizonytalanná vált a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári építkezési terve - adta hírül pénteken a Krónika című napilap.

Az újság szerint az egyetem vezetősége eredetileg úgy tervezte, hogy a jelenleg bérelt épületben működő kolozsvári kar már a 2008-as tanévet saját új ingatlanban kezdheti el.

A felsőoktatási intézmény azonban még hozzá sem kezdhetett az építkezéshez, mert nyár óta a kolozsvári polgármesteri hivatal nem adta ki az építési engedélyt. Tonk Márton dékán a lapnak elmondta: a polgármesteri hivatal se igent, se nemet nem mond, noha törvény kötelezi arra, hogy 30 napon belül elbírálja a kérvényeket.

Már csak Emil Boc polgármester aláírása hiányzik a dokumentumról, akit – mint írja a Krónika – a bukaresti nagypolitika dolgai kötnek le, hiszen jelenleg éppen a kormányalakítással van elfoglalva. László Attila, Kolozsvár alpolgármestere a lapnak elmondta, hogy a polgármester minden aláírási jogot átruházott a két alpolgármesterre, kivéve az építési engedélyeket.

A Krónika szerint az alpolgármester elismerte, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egy-egy hasonló aláírásért politikai árat kell fizetni, azonban nem tud arról, hogy a Sapientia esetében a polgármester feltételekhez kötötte volna az engedély jóváhagyását.

Az egyetem eredeti tervei amiatt is módosulhatnak, hogy a költségeket egy egyhektáros telek eladásából kell fedezni. Az évekkel ezelőtt vásárolt telek a nyáron a vételi ár tizenötszörösét érte, a meghirdetett versenytárgyaláson azonban egyik érdeklődő sem volt hajlandó ennyit fizetni, mostanra pedig megbénult az ingatlanpiac – olvasható a Krónikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik