Nagyvilág

Madoff-csalás: a család nem tudott róla

A hatalmas kötvénycsalási sémát működtető Bernard Madoff családja nem tudott semmit az üzletember titkos ügyleteiről, írta a keddi The New York Times.

A vizsgálat még csak kezdeti szakaszában tart az egykori Nasdaq-elnök által folytatott, a befektetőknek 50 milliárd dolláros veszteséget okozó, piramisjátékra hasonlító ügyletben.

A nyomozók azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy Madoffot segítette volna családja a történelem talán legnagyobb csalásában. Az üzletember öccse és fiai is azok között voltak, akiket sokkolt a hír a csalásról és Madoff múlt csütörtöki letartóztatásáról. A lap rámutat: bár maga Madoff is azt állítja, hogy családja nem volt érintett az általa működtetett Ponzi-trükkben, képtelenségnek tűnik, hogy egyetlen ember képes volt elvégezni az összes papírmunkát.

A The Washington Post megjegyezte: mivel a tőzsdei felügyelet csak abból szerzett tudomást a Wall Street-i Ponzi-fondorlatról, hogy azt működtetője bevallotta, ez felveti annak a kérdését, hogy a felügyelet alkalmas-e a pénzügyi piacok ellenőrzésére.

Egyes szakértők az utóbbi évtizedben állítólag több alkalommal is figyelmeztették az értékpapír- és tőzsdebizottságot (SEC) Madoff lehetséges illegális ügyleteire, és a felügyelet már 1999-ben levelet kapott arról, hogy az üzletember az egykori szélhámosról, Charles Ponziról elnevezett módszert alkalmazhatja. A SEC ennek ellenére még csak rutinvizsgálatot sem indított Madoff befektetési cégénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik